Over het museum

Museum Flehite: huis voor kunst en cultuur in Amersfoort. Het museum is gevestigd in drie historische panden en laat de geschiedenis van de stad zien. Ook zijn er afwisselende tentoonstellingen met (inter)nationale kunst. Museum Flehite ligt midden in het centrum van Amersfoort, een museumbezoek is goed te combineren met een bezoek aan de gezellige binnenstad voor een compleet dagje uit.

Het museum is een plek waar regelmatig aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van Amersfoort (van Mariamirakel tot Eysink-motorfietsen) én tot 'huismuseum' van de kunst van enkele gepassioneerde Nederlandse verzamelaars. Zo liet Flehite het publiek eerder al kennis maken met de collecties van Kamerbeek, Fransen en Van Schaik. Andere goedbezochte tentoonstellingen de laatste jaren waren '30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen' en 'Rosita Steenbeek vs Robert Webster'.

Over het gebouw
Museum Flehite is gevestigd in drie laat-middeleeuwse muurhuizen, gebouwd omstreeks 1540. In de loop der eeuwen zijn de oorspronkelijke woonhuizen ook voor andere doelen gebruikt, zoals pakhuis of zelfs militair hospitaal. In 1890 werd Breestraat 78 een museum, Museum Flehite. In de loop van de vorige eeuw breidde het museum uit met de panden Breestraat 80 en 76.

De drie muurhuizen van Museum Flehite staan voor het eerst afgebeeld op het grote stadsgezicht van Matthias Withoos uit 1671. Het is toeval dat zij op dit schilderij zo prominent in beeld zijn: Withoos kon niet weten dat zijn schilderij ooit in een die afgebeelde muurhuizen zou hangen.

Amersfoortse muurhuizen staan op het tracé van de eerste stadsmuur, die omstreeks 1300 was aangelegd. Toen de stad in de 14de eeuw sterk groeide, was meer grondgebied nodig en werden tussen 1380 en 1450 een ruimere, tweede stadsmuur en stadsgrachten aangelegd. De eerste oude muur werd vervolgens afgebroken, maar de fundamenten bleven zitten. Op deze ondergrondse muurresten werden na 1540 grote woonhuizen gebouwd, muurhuizen.

Muurhuizen als die van Museum Flehite zijn relatief ondiep. Terwijl de voorgevel aan de Breestraat op de oude stadsmuur is gefundeerd, ligt het pand zelf direct buiten de oude muur. Daar staat het op de gedempte eerste stadsgracht. De tweede gracht bleef intact ten behoeve van het waterbeheer in de stad. Muurhuizen zijn ondiep, maar wel brééd. De voordeur ligt aan de Breestraat, de achterzijde ligt aan de gracht. Een rondgang door Museum Flehite toont veel sporen van de oorspronkelijke bouw en vroeger gebruik van de museumpanden.

Oudheidkundige Vereniging Flehite
De historische vereniging voor Amersfoort en Eemland is opgericht in 1878. Twee jaar later begon deze vereniging Museum Flehite.  De Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF)  heeft het museum beheerd tot in 1976 een aparte stichting ontstond.

Lid worden van de OVF?
U bent al lid voor € 30 per jaar. Daarvoor krijgt u elke maand een lezing, uitnodigingen voor excursies, viermaal per jaar het blad Kroniek en het jaarboek. Voor meer informatie: www.historisch-amersfoort.nl

Organisatie museum

Directeur en conservator kunst
Onno Maurer  o.maurer@museumflehite.nl

Hoofd museumbalie / reserveringen
Marga Koorman  receptie@museumflehite.nl / 033 -247 11 00

PR, Marketing / Randprogramma
Joyce de la Croix  pr@museumflehite.nl

Communicatiemedewerkers
Willem Jaap van Essen w.vanessen@amersfoort-in-c.nl
Annebeth Felet pr@museumflehite.nl / 033-247 11 07

Stafmedewerker stadsgeschiedenis
Lydia Edelkoort  l.edelkoort@museumflehite.nl

Educatie / schoolgroepen
Pauline Dijkmans  educatie@museumflehite.nl

Collectiebeheer
Jaap van der Meer j.vandermeer@museumflehite.nl

Gebouwbeheer
Rik Jagtenberg r.jagtenberg@museumflehite.nl

Managementassistent 
Anneke Abma  a.abma@museumflehite.nl / 033 – 247 11 00

Organisatiegegevens 

Museum Flehite
Breestraat 80
3811 BC Amersfoort

Postbus 699 
3800 AR Amersfoort

Telefoon: +31 (0)33 – 247 11 08 
E-mail: info@museumflehite.nl

KvK nr. 32107076
BTW nummer: 814165734B01

ANBI

Museum Flehite is onderdeel van de Stichting Amersfoort in C.

RSIN Stichting Amersfoort in C : 814165734

Publieksbekende naam: Amersfoort in C

Museum Flehite maakt samen met Kunsthal KAdE, het Mondriaanhuis en Architectuurcentrum FASadE onderdeel uit van Stichting Amersfoort-in-c.
Bestuur: 
Mw. A. Vermeulen, voorzitter
Dhr. H. Rimmelzwaan, penningmeester
Mw. A. Postma, lid
Mw. C.E.P.M. Herben, lid
Dhr. J.P.C. Obbink, secretaris
Algemeen directeur: Paul Baltus.

Verbeterpunten

Hoewel de website met de grootste zorgvuldigheid is gemaakt, zullen er ongetwijfeld verbeterpunten zijn. Reacties ontvangen wij graag op info@museumflehite.nl

Privacy

Museum Flehite maakt gebruik van cookies op de website museumflehite.nl

Wij zullen voldoen aan alle toepasselijke wetgeving inzake gegevensbescherming en regelgeving en wij zullen samenwerken met de betreffende autoriteiten.