Stadsgezicht met molen, ca 1770Stadsgezicht met molen, ca 1770

Stadsgezicht met molen, ca 1770

Hendrik Keun (1738–1787)

Op anekdotische wijze toont de schilder ons de molen De Koning, vlak bij de Slijkpoort (aan de Arnhemseweg). In de verte staat de karakteristieke Onze-Lieve-Vrouwetoren en ernaast een tabaksschuur. Op de voorgrond zit een man met twee schapen, die in gesprek is met een vrouw. Links wandelt een jager met twee honden. Rechts zien we nog net een stel in een boerenkar en voor de molen sjouwt een man een zak met graan.

Graan was in die tijd onmisbaar voor het dagelijks brood

Stadsgezicht met molen, ca 1770

Twaalf molens

In het provinciestadje Amersfoort waren in het midden van de 18e eeuw zo’n twaalf molens actief, die bijna allemaal graan maalden. Graan was in die tijd onmisbaar voor het dagelijks brood. Veel van deze molens zijn in de 19e eeuw afgebroken. Zo ook de stenen stellingmolen De Koning, die in 1886 werd gesloopt. De baard van deze molen (een versiering onderaan de draaiende kap) uit 1735 zit ook in de collectie van Museum Flehite.

Mysterieus bezoek

Hendrik Keun was een kleinere meester die zich voornamelijk heeft toegelegd op Haarlemse en Amsterdamse stadsgezichten. Daarbij toonde hij vaak een voorliefde voor plekken buiten de stad. Uit Amersfoort kennen wij alleen dit schilderijtje. Wat Keun naar Amersfoort heeft gebracht zal altijd wel een raadsel blijven. Omdat het werk niet gedateerd is weten wij ook niet wanneer hij er was. Kijkend naar de kleding van de figuren lijkt het aannemelijk dat het in het derde kwart van de 18e eeuw geweest zal zijn.

Jim van der Meer Mohr

 

Stadsgezicht met molen, ca 1770