Voortgezet Onderwijs (VO)Voortgezet Onderwijs (VO)

Voortgezet Onderwijs (VO)

Maak kennis met geschiedenis, kunst, erfgoed en Amersfoort

Museum Flehite is natuurlijk hét museum om het ontstaan van Amersfoort te vertellen. Aan de hand van een 'Lesje Amersfoort' in het museum ervaren de leerlingen de groei van een doorwaadbare plek in de Eem naar de Middeleeuwse stad en de stad van nu.

Maar Museum Flehite biedt meer. Elk jaar zijn er wisselende tentoonstellingen van kunstverzamelingen en werken uit eigen collectie. Uiteraard kunnen kleine groepjes leerlingen zelfstandig geschiedenis- en kunstkijken, maar een rondleiding (per 15 leerlingen) maakt de ervaring diepgaander. Aanvullend op de rondleiding kunnen de leerlingen deelnemen aan een workshop zodat ze zich meer kunnen verplaatsen in de kunstenaar en zijn/haar werk.

Een rondleiding stemmen we af op uw wensen, en de leeftijd en het niveau van de leerlingen.

De middeleeuwse stad Amersfoort (brugklas mavo-havo-vwo)

Een interactief spel laat de leerlingen zien hoe een nederzetting aan de voorde door de Amer tot de ommuurde middeleeuwse stad Amersfoort. Daarnaast dragen vragen en opdrachten bij het grote 17de-eeuwse stadsgezicht en de indrukwekkende maquette bij aan het middeleeuwse stadsbeeld. Een rondwandeling door de stad maakt het bezoek compleet. Neem daarvoor contact op met het Gilde Amersfoort, de Amersfoortse Gidsen of voor een rondvaart door de grachten met de Waterlijn.
duur: 60 minuten (exclusief stadswandeling)
kosten: op aanvraag

Amersfoort onder Duitse bezetting 1940-1945 (brugklas t/m 3 vmbo)

Vragen en opdrachten begeleiden de leerlingen door de vaste presentatie Oorlog en Vrede. Hierbij komen de volgende thema’s aan de orde: Evacuatie en Mobilisatie, Dagelijks Leven, de NSB, het Verzet, de Jodenvervolging en Kamp Amersfoort. Zo krijgen zij een beeld van het leven gedurende de bezettingsjaren in Amersfoort.
Dit project is bijzonder geschikt als voorbereiding op een bezoek aan Kamp Amersfoort.
duur: 60 minuten
kosten: op aanvraag

Ontdek sporen van de Eerste Wereldoorlog in de provincie Utrecht (3 havo-vwo)

Op de website van Geschiedenis Lokaal WOI vind je primaire bronnen over de provincie Utrecht tijdens WO1: foto’s, filmpjes, tekeningen, kaarten, documenten, krantenartikelen, affiches, etc. De bronnen zijn onderverdeeld in vier thema’s: Mobilisatie, Belgische vluchtelingen, Dagelijks leven en De komst van keizer Wilhelm II.
In de achtergrondinformatie en met opdrachten ontdekken leerlingen hoeveel invloed de Eerste Wereldoorlog had in het neutrale Nederland.
Het project is ontwikkeld in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht.
Meer informatie bij Lydia Edelkoort l.edelkoort@museumflehite.nl

Informatie voor leerlingen

Aansluiting bij canonvensters: De vaste presentatie en de collectie van Museum Flehite sluiten aan op verschillende canonvensters van de Utrechtse Canons / Canon van Eemland en van de Canon van Nederland. Zo is er in het museum aandacht voor de prehistorie, de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw en de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Voor werkstukken kun je beeldmateriaal in lage resolutie zoeken in de museumcollectie van meer dan 20.000 voorwerpen.

Informatie voor docenten

De verschillende museumprojecten van Museum Flehite sluiten aan bij het curriculum van het vak geschiedenis. Wilt u iets anders: in overleg met u maken wij een project op maat. Neem contact op met educatie@museumflehite.nl

Boek direct

H.J. Wolter: Westsingel met sprengel (detail), Amersfoort, 1895-1910H.J. Wolter: Westsingel met sprengel (detail), Amersfoort, 1895-1910
Keitrekking, ca 1850, AnoniemKeitrekking, ca 1850, Anoniem
Gezicht op de hof, 1631 J.C. Droochhsloot (? - 1666)Gezicht op de hof, 1631 J.C. Droochhsloot (? - 1666)
Vanitasstuk, 1658
Vanitasstuk, 1658