GeschiedenisGeschiedenis

Geschiedenis

Het ontstaan van Museum Flehite

Museum Flehite werd opgericht door de Oudheidkundige Vereniging Flehite, de oudste historische vereniging in de provincie Utrecht. In 1878 trokken enkele leden naar de Leusderhei om daar prehistorische grafheuvels op te graven. Ze vonden een tiental grafurnen, die vanaf 1880 aan het publiek werd getoond in de bibliotheekruimte naast het stadhuis aan de Westsingel.

In de eerste jaren wist de vereniging de collectie uit te breiden met voorwerpen uit Amersfoort en wijde omgeving. De leden schonken graag historische- en kunstobjecten of kochten die voor het museum aan. Maar na 1920 volgden economisch magere jaren: er waren bijna geen weldoeners meer. In 1976 werd Museum Flehite een zelfstandige stichting en professionaliseerde. Deskundig personeel  breidde de museumcollectie verder uit en de voorwerpen werden beter beschreven en beheerd. Tegenwoordig is Museum Flehite onderdeel van het samenwerkingsverband Amersfoort in C, waarin ook het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en het Architectuurcentrum FASadE zijn opgenomen.

Publiektrekkers

Museum Flehite maakt al sinds 1928 tijdelijke tentoonstellingen over regionale geschiedenis en kunst. Het museum heeft een goede naam opgebouwd en organiseert regelmatig publiekstrekkers. Het laatste decennium is er regelmatig werk te zien van particuliere verzamelaars uit heel Nederland. Deze komen goed tot hun recht in de huiskamer-achtige sfeer van de oude muurhuizen.

Een laatmiddeleeuws topstuk

In 1889 kocht de Oudheidkundige Vereniging Flehite het pand Breestraat 78 aan als museumpand. In 1958 en 1974 volgden Breestraat 80 en 76. Deze drie muurhuizen vertellen de ontwikkeling van de stad Amersfoort. Toen omstreeks 1450 een tweede, ruimere stadsmuur was voltooid, kon de eerste stadsmuur bovengronds worden afgebroken. Vanaf omstreeks 1550 werden op de achtergebleven fundamenten woon- en pakhuizen gebouwd. Deze muurhuizen zijn ondiep, omdat het perceel buiten de oude stadsmuur tot aan de gracht niet zo diep  was. Daarentegen is een muurhuis wel imposant, met een lange gevel en een lange en hoge laatmiddeleeuwse kap parallel aan de straat. De drie panden waar het museum nu in gevestigd is werden rond 1540 gebouwd. Dat blijkt uit het onderzoek van de jaarringen van het hout van de kapconstructies. Breestraat 76 is nog het meest in oorspronkelijke staat, met een imposante kapconstructie en muurschilderingen uit de begintijd.

Als nieuw

Tien jaar nadat Museum Flehite zich in Breestraat 78 had gevestigd, bleek in 1898 de Breestraat-muur zwaar te verzakken. De Amersfoortse architect Herman Kroes herstelde de muur en verplaatste de museumentree naar de achterzijde van het pand aan de Westsingel, met een bruggetje over het water. Tegelijk verrezen er twee uitbouwen; hun uitbundige neo-renaissancegevels verwijzen naar de glorietijd van de Gouden Eeuw. Ook in de 20e eeuw zijn de panden verbouwd: in 1974 werden Breestraat 76 en ook 78 grondig gerestaureerd. De grote klap kwam in 2007, toen asbest werd aangetroffen in de vloeren. Na het asbestvrij maken van de geëxposeerde museumstukken konden de vloeren worden verwijderd: alleen de oude balkenlagen bleven behouden. De daarop volgende verbouwing bood een bijzondere kans: voor het eerst konden de drie gebouwen in één ontwerp worden gerenoveerd en ingericht.

Het grote stadsgezicht van Matthias Withoos 

De drie muurhuizen van Museum Flehite staan voor het eerst afgebeeld op het grote stadsgezicht van Matthias Withoos uit 1671. Withoos maakte het schilderij voor het stadhuis op de Hof en kon niet weten dat dit schilderij ooit in een van die afgebeelde muurhuizen zou hangen. 

Oudheidkundige Vereniging Flehite 

De historische vereniging voor Amersfoort en Eemland is opgericht in 1878. Twee jaar later begon deze vereniging Museum Flehite.  De Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF)  heeft het museum beheerd tot het in 1976 in een aparte stichting werd ondergebracht. Een belangrijk deel van de museumcollectie is het bezit van de OVF.

Lid worden van de OVF? 

Je bent al lid voor € 30 per jaar. Daarvoor krijg je elke maand een lezing, uitnodigingen voor excursies, viermaal per jaar het blad Kroniek en het jaarboek. Voor meer informatie: www.historisch-amersfoort.nl 

 

Stadsplattegrond (detail), Braun en Hogenberg, 1588Stadsplattegrond (detail), Braun en Hogenberg, 1588
Matthias Withoos: Gezicht op Amersfoort (detail), 1665 - 1671Matthias Withoos: Gezicht op Amersfoort (detail), 1665 - 1671
H.J. Wolter: Westsingel met sprengel (detail), Amersfoort, 1895-1910H.J. Wolter: Westsingel met sprengel (detail), Amersfoort, 1895-1910
Stilleven met druiven en wijnfles ca 1930
Stilleven met druiven en wijnfles ca 1930
16 mei 2021 - 20 juni 2021

MuseumJeugdUniversiteit

Lees meer
5 mei 2020 - 31 december 2021

Online expositie: Amersfoort - 75 jaar vrijheid

Lees meer

 

Naar agenda overzicht