Dagje uit in AmersfoortDagje uit in Amersfoort

Dagje uit in Amersfoort

Ontdek het historische centrum, de gezellige terassen en de bruisende binnenstad

Museum Flehite is gevestigd in het centrum van Amersfoort, het culturele hart van Nederland. Om het museum vind je vele monumenten, straatjes, grachten en subtiele details en voel je de middeleeuwse stad die ontstond in de 13e eeuw. De historische binnenstad, een ruim aanbod van cultuur, uitgaansgelegenheden en winkels. In Amersfoort is veel te beleven.

Historische bezienswaardigheden

De grootste schat van Amersfoort is haar historie. Breng een bezoek aan de unieke combinatie van een landpoort en een waterpoort de Koppelpoort die uit circa 1425 stamt. De Muurhuizen, waar Museum Flehite er een van is, zijn huizen die vanaf 1500 gebouwd zijn met materiaal van de oude stadsmuur langs de lijn waar de stadsmuur heeft gestaan.

KunstKwartier Amersfoort

In het hart van de gezellige Keistad vind je KunstKwartier Amersfoort. Tijdens een wandeling in dit schilderachtige deel ontdekt u een veelheid aan kunst en cultuur zoals diverse galeries en musea. Bij Kunsthal KAdE vind je vormgeving & design, eigentijdse cultuur en andere kunsttentoonstellingen, kom meer te weten over het leven en werk van Piet Mondriaan in het geboortehuis van de kunstenaar het Mondriaanhuis en natuurlijk vind je ook Museum Flehite waar je meer te weten komt over de Amersfoortse geschiedenis. Actuele tips voor een cultureel dagje uit in Amersfoort vind je op de website Nu in Amersfoort.

Onze Lieve Vrouwetoren, de trots van Amersfoort

Beklim de 98 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren, de toren is één van de hoogste laat-middeleeuwse torens. De toren is de bekendste eyecatcher van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. Na 1450 is men begonnen met de bouw van de toren en rond 1500 was deze klaar. De toren is niet alleen goed zichtbaar in de stad, maar laat ook van zich horen met haar 100 klokken, waarvan 7 luidklokken.

Bijzondere uitjes Amersfoort

Ontdek Amersfoort op een andere manier met een stadsgids van het Gilde, maak een rondvaart per boot of ga mee met het toeristentreintje 'De Keijlijn'. Ook kun je de binnenstad verkennen met een driewielige tuktuk. Een overzicht van alle activiteiten in Amersfoort vind je op de site Tijd voor Amersfoort.

Amersfoortse Kei

De naam Keistad heeft Amersfoort te danken aan een grote zwerfsteen die aan de rand van het centrum van Amersfoort ligt. De kei is 7157 kilogram, 2 meter hoog en heeft een omtrek van 5,25 meter. De Kei heeft een rijke geschiedenis. In 1661 werd het vanuit Soesterberg door 400 inwoners van Amersfoort op een slee naar het centrum van Amersfoort getrokken. 

Paleis Soestdijk

In de provincie rondom Amersfoort vindt u het honderden jaren oude Paleis Soestdijk. Wandel door de representatieve stijlkamers en de privé-vertrekken van de laatste bewoners. Het paleis is in 2020 beperkt opengesteld voor het publiek gezien deze een nieuwe bestemming krijgt als landingsplek voor innovatief en ondernemend Nederland.

Onze Lieve Vrouwetoren in AmersfoortOnze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort
Koppelpoort AmersfoortKoppelpoort Amersfoort
Kortegracht AmersfoortKortegracht Amersfoort
De Bevrijdingsrok
De Bevrijdingsrok