Een groot deel van de huidige generatie jongeren is perfectionistisch en onzeker. Prestatiedruk, keuzestress, hun tweede leven op sociale media enz. spelen hen parten en zij worstelen met hun identiteit. Achter hun perfecte buitenkant zitten vaak donkere gedachten.
In Museum Flehite opent eind november de tentoonstelling Pretty Dark van fotograaf Annabel Oosteweeghel. Het mentale welzijn van tien jongeren (15-25 jaar) wordt op een filmische manier verbeeld. De indringende foto’s worden begeleid door interviews die museumcurator Joyce de la Croix met hen afnam.
In samenwerking met de interdisciplinaire community ‘Becoming adults in a changing world’ van Universiteit Utrecht organiseert Museum Flehite op 28 november een kennisevent voor alle professionals die werken voor jongeren, in het bijzonder in het middelbaar onderwijs. Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. Het doel is om extra inzicht in de thematiek te geven en handvatten aan te reiken om jongeren beter te begeleiden bij het opgroeien in deze tijd.
15.00 uur: Inloop met koffie en thee, informatiemarkt met partners uit het werkveld en mogelijkheid om de tentoonstelling Pretty Dark in Museum Flehite te bezoeken (Westsingel 50, op vertoon van het ticket).
15.30 uur: Openingswoord
15:35 uur: Introductie op het fotografieproject Pretty Dark door Annabel Oosteweeghel en model Tip
15:50 uur: Lezing Filterbubbleproject Dr. Tjitske de Groot, universitair docent Pedagogiek in Diverse Samenlevingen aan de Universiteit Utrecht, vertelt over haar onderzoek naar de werking van filtering op de social media en de invloed daarvan op de opinievorming en het perspectiefnemen van jongeren. Met het Filterbubbelproject ontwikkelt zij samen met docenten en leerlingen van het VO e.a. partners een educatieve app met als doel het bewustzijn en kennis van algoritmes te verhogen en controle en reflectie erop te vergroten.
16.20 uur: Pauze
16.30 uur: Lezing 'Belonging' - scholieren met migratieachtergrond Dr. Zehra Colak, onderzoeker en Bjorn Wansink, onderzoeker en hoofddocent aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht deden onderzoek naar 'belonging' van middelbare scholieren met een migratieachtergrond. Welke lessen kunnen we daaruit trekken met betrekking tot cultuursensitief lesgeven en psychosociaal welzijn? Onlangs interviewden zij docenten met een migratieachtergrond en vroegen hen hoe hun eigen ervaring als leerling hun manier van lesgeven nu beïnvloedt.
17:00 uur: Lezing ‘Luisteren tussen de regels’ - Mentale gezondheid en de taal van jongeren. Anne Marlijn Hauserer, sociaal verbinder werkzaam bij Indebuurt033 en bij Kamers met Aandacht en ervaringsdeskundige Jenischa Kamphuis nemen ons mee in hun ervaringen met jongeren en mentale gezondheid. Ze geven een waardevol inkijkje in de uitdagingen én mogelijkheden, zoals bv de Checkers van organisatie Mindus. Ze laten zien welke ‘onzichtbare regels’ jongeren hanteren. Want hoe beter we hun wereld doorzien, hoe beter we hen kunnen ondersteunen om verschil te maken in een complexe, altijd verbonden samenleving.
17.30 uur: Afsluiting Borrel, mogelijkheid bekijken tentoonstelling Pretty Dark in Museum Flehite en informatiemarkt (met o.a. @Ease, Stichting Move, Dynamics of Youth van Universiteit Utrecht, Museum Flehite, Bibliotheek Eemland, e.a.).
18.15 uur: Einde
Waar: Aegtenkapel, Het Zand 37, 3811 GB Amersfoort (ca 10 minuten lopen van Amersfoort CS). De dichtstbijzijnde parkeergarage is Stadhuisplein. In de binnenstad van Amersfoort mogen geen auto's zonder bewonersvergunning rijden.
Prijs: €15,- inclusief consumptie/ Gratis (voor leerlingen en studenten op vertoon van pas, je moet wel even een gratis ticket reserveren)
*** OPROEP: Ken je meer geïnteresseerden? Deel deze uitnodiging in je netwerk!
Bij de tentoonstelling biedt Museum Flehite voor het middelbaar onderwijs een uitgebreid workshopprogramma, dat bestaat uit een voorbereidende les, het tentoonstellingsbezoek en een klassengesprek o.l.v. een professional en workshops portretfotografie en enscenering op school. Meer info