Wolter & Water

Wolter & Water

Geweest

* Was te zien van 2 december 2023 t/m 1 april 2024 *

 

Van spiegelende stadsgrachten, naar glinsterende rivieren tot tegen rotskusten beukende golven, in Museum Flehite spat Hendrik Jan Wolters levenslange fascinatie voor water van de muren. De aandacht van de Nederlandse toonaangevende impressionist werd gevangen door de voortdurende verandering van lichtval en reflectie op allerlei soorten wateroppervlaktes.In de tentoonstelling is goed te zien hoe de hij zich ontwikkelde van naturalist in zijn vroege werk van de Amersfoortse grachten, tot neo-impressionist en luminist in zijn latere vermaarde Amstelgezichten en zeegezichten in Engeland en het mediterrane gebied. 'Wolter & Water' werd georganiseerd ter gelegenheid van het 150e geboortejaar van Hendrik Jan Wolter door de stichting Vrienden van de schilder H.J. Wolter en Museum Flehite. Te zien van 2 december 2023 t/m 1 april 2024.

Wolter & Water

Hendrik Jan Wolter was sterk gefascineerd door de weergave van uiteenlopende soorten water. Zijn werk is doordrenkt met een onweerstaanbare aantrekkingskracht tot de beweging, tinten en weerkaatsing van water. Wolters schilderijen, variërend van spiegelende grachten, tot kabbelende beekjes, glinsterende rivieren en onstuimige golven, getuigen van zijn verlangen om de ziel van water vast te leggen. Hij besteedde zijn carrière aan het verkennen van de subtiele nuances van licht en kleur die water te bieden heeft. Zijn meesterlijke penseelstreken brachten het schitterende en hypnotiserende karakter van water in al zijn facetten tot leven.

Wolter volgende het licht van Amsterdam naar Amersfoort tot Rome

Hendrik Jan Wolter (1873-1952) werd geboren in Amsterdam en vestigde zich in 1885 met zijn ouders in Amersfoort. In 1900 werd ook het bedrijf van Wolter senior naar Amersfoort overgeplaatst, waar het uitgroeide tot het Installatiebureau voor Centrale Verwarmingen Wolter&Dros.
Nog steeds is dit bedrijf in Amersfoort gevestigd; inmiddels actief als croonwolter&dros. Hoewel een artistieke carrière in zijn kringen geen vanzelfsprekendheid was, markeerde zijn aankomst in Amersfoort het begin van een periode van artistieke groei en ontwikkeling. De stad en de omliggende natuurlijke schoonheid van het Gooi en het landschap rondom de Zuiderzee werden een voortdurende bron van inspiratie voor Wolter.

Door zijn vader aangespoord startte Hendrik Jan in 1892 aan de Militaire School in Haarlem. Nadat al snel bleek dat dit geen onverdeeld succes was, vervolgde hij zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hier maakte hij kennis met het impressionistische werk van Monet, Sisley en de Belgische neo-impressionisten Theo van Rijsselberghe en Emile Claus. In zijn latere leven doet hij graag inspiratie op in het buitenland en leidt een reislustig bestaan. In Cornwall, Londen, Treboul, Douarnenez, Honfleur en kustplaatsen aan de Franse Rivièra, maar ook aan de Noord-Italiaanse kust en in Rome kon hij zich overvloedig laten inspireren door het spel van licht en water in de zee, Tiber, maar ook bijvoorbeeld in de Trevifontein.

Muurschildering bij entree museum

De Amersfoortse street artist Christopher Snowden heeft bij de entree van Museum Flehite wwn metershoge muurschildering aangebracht. Het is Christophers impressie van het oeuvre van Hendrik Jan Wolter. Lees meer

Ontdek en doe met de kids

In de tentoonstelling Wolter & Water is altijd wat leuks te doen voor de kids! Haal het speurboekje op bij de receptie en ontdek samen hoe Hendrik Jan Wolter naar water keek en hoe hij dat in zijn schilderijen liet zien.

Duik dieper in de waterwereld van Wolter met de catalogus

Ontdek de betovering van water in Hendrik Jan Wolters wereld met onze nieuwe catalogus 'Wolter & Water'. Deze meeslepende 112 pagina's tellende uitgave onthult niet alleen het schilderleven van Wolter, maar belicht ook zijn fascinatie voor water op een diepgaande manier. Door de pen van experts Maarten Jager, Onno Maurer, Jop Ubbens en Wolter Wefers Bettink krijg je een uniek inzicht in Wolters werk, waarbij de rol van water als thema en inspiratiebron centraal staat. Leer meer over de handel in Wolters kunstwerken en hoofd-conservator Onno Maurer van Museum Flehite onthult enkele van Wolters verborgen schatten. Deze uitgave, gesteund door Stichting Vrienden van de Schilder H.J. Wolter en tentoonstellingssponsor Croonwolter&dros, biedt een uitgebreide inkijk in meer dan honderd 'waterwerken' van Wolter.

Gezicht op de Amstel te Amsterdam, H.J. Wolter, olieverf op doek, Kunstgalerij Albricht, Oosterbeek

Westsingel met Sprengel Amersfoort, H.J. Wolter, olieverf op doek, collectie Museum Flehite

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Rotskust bij Cornish Cave, Cornwall, H.J. Wolter, olieverf op doek - particuliere collectieRotskust bij Cornish Cave, Cornwall, H.J. Wolter, olieverf op doek - particuliere collectie
 Masten in de haven van Polperro, H.J. Wolter, pastel, particuliere collectie Masten in de haven van Polperro, H.J. Wolter, pastel, particuliere collectie
Tiber-eiland met Ponte Rotto, Rome, H.J. Wolter, olieverf op paneel, collectie Museum Flehite Amersfoort.Tiber-eiland met Ponte Rotto, Rome, H.J. Wolter, olieverf op paneel, collectie Museum Flehite Amersfoort.