Withoos en Van Wittel

Withoos en Van Wittel

Permanent

Het werk van de 17e eeuwse Amersfoortse meester Mathias Withoos hangt in Museum Flehite weer zij aan zij met de onlangs gerestaureerde schilderijen van zijn leerling Caspar van Wittel. 

Withoos en van Wittel

Withoos onderwees van Wittel in Amersfoort in het schildersvak
en het maken van stadsgezichten in het bijzonder. Het is niet ondenkbaar dat beiden aan 'Gezicht op Amersfoort' werkten dat  onlangs werd gerestaureerd en nu weer te zien is in het museum.

Grondlegger Vedutisme

Leerling Van Wittel trok naar Italië en ontpopte zich onder de naam Vanvitelli tot de grondlegger van het vedutisme. In 2022 lukte het Museum Flehite twee Italiaans stadsgezichten van zijn hand aan te kopen. Zicht op de Tiber in Rome en zicht op de Darsena in Napels komen nu net uit het restauratieatelier zijn weer te zien in Museum Flehite.

Hedendaagse stadsgezichten

De schilderijen van de Amersfoortse grootmeesters worden geflankeerd door het werk van hedendaags fotograaf en vedutist Hans Wilschut. Hij  liet zich door Van Wittel
inspireren en vertrok naar Napels. Daar legde hij vanuit het standpunt
Van Wittel de Darsena vast in haar volle hedendaagse pracht. De karakte-
ristieke wolkenluchten zijn door de eeuwen heen onveranderd gebleven.

De van Wittels zijn aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Stichting Het 'Meyjes-Fonds', haar Themafonds 18de-eeuwse schilderkunst en haar VriendenLoterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds, de Turing Foundation, de Oudheidkundige Vereniging Flehite/Fonds Bos, de Vrienden van Van Wittel en het Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse.

De restauratie van Gezicht op Amersfoort van Withoos is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds), Fonds Bos/OVF, het K.F. Hein Fonds, Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen en de gemeente Amersfoort.

Gezicht op Amersfoort, Mathias Withoos, 1671Gezicht op Amersfoort, Mathias Withoos, 1671
Caspar van Wittel, Zicht op de Darsena in Napels, 1714, 55 x 108 cm, olieverf op canvas, collectie Museum Flehite. Foto: Ruben de HeerCaspar van Wittel, Zicht op de Darsena in Napels, 1714, 55 x 108 cm, olieverf op canvas, collectie Museum Flehite. Foto: Ruben de Heer
Hans Wilschut, Darsena Napoli, 2019, archival print op dibond, 150-200 cm © Hans WilschutHans Wilschut, Darsena Napoli, 2019, archival print op dibond, 150-200 cm © Hans Wilschut
23 juli 2024 - 5 november 2024

Gratis rondleidingen op dinsdag

Lees meer
6 juli 2024 - 10 november 2024

Tip: Stadsbrouwerij De Drie Ringen

Lees meer

Naar agenda overzicht