3 oktober t/m 22 november 2020
Tijdens de manifestatie WEEF onderzoeken en verbeelden zeven kunstenaars het textielverleden van Amersfoort. Zij gaan op zoek naar sporen van deze rijke geschiedenis in de collecties van Museum Flehite en Archief Eemland. Vanaf 3 oktober t/m 22 november zijn de kunstwerken te zien in Museum Flehite en op diverse locaties in de Amersfoortse binnenstad.
Museum Flehite bezit veel voorwerpen die gemaakt zijn van textiel of verwijzen naar de textielgeschiedenis van Amersfoort. Bijvoorbeeld geborduurde zakdoeken die herinneren aan de vele Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Amersfoort verbleven. Ook zijn er enkele strengen in Amersfoort gewonnen zijde. Op het ruim vier meter brede schilderij ‘Gezicht op Amersfoort’ van Mathias Withoos is goed te zien hoe witte stoffen liggen te bleken buiten de stadsmuren en hoe zogenaamde ‘hessenkarren’ balen wol vervoeren. Historische documenten, foto’s en gedigitaliseerde kranten in Archief Eemland brengen de bijzondere Amersfoortse textielverhalen tot leven. Bijvoorbeeld over weeskinderen die moesten spinnen en linten maken, of over de Kalandermolen aan de Zuidsingel.
Textiel en Amersfoort zijn al ruim 500 jaar verweven met elkaar. In hoogtijdagen waren er wel vijftig fabrikanten en een bonte hoeveelheid aan beroepen in de stad, zoals spinners, wevers, ververs, kammers, kaarders, scheerders, noppers en volders. Allemaal met hun eigen gilde. Veel Amersfoorters hadden weefgetouwen in huis en droegen zo bij aan de productie.
Gebouwen als de Volmolen, het Oude Wevershuis (Muurhuizen) en ’t Lint en Spinhuis (Bollenburgh) herinneren aan deze rijke geschiedenis. Laken, bombazijn, diemet en zelfs zijde, het werd allemaal in Amersfoort gemaakt. Door de goede kwaliteit werd Amersfoorts textiel in eigen land, én ver daarbuiten verkocht. Tot aan de negentiende eeuw, toen de grootschalige textielproductie in Twente de overhand kreeg.
Kunstenaar Maria Blaisse laat van 24 september tot en met 18 oktober 2020 bestaand werk in het Rietveldpaviljoen te zien. Arash Fakhim, Hester Haarsma, Bart Lunenburg, PJ Roggeband, Marijke Schurink en Roy Vastenburg onderzoeken ieder vanuit eigen visie en experise het textielverleden van Amersfoort en geven hun reflectie daarop vorm in nieuwe kunstwerken. Deze zijn te zien van 3 oktober t/m 22 november in Museum Flehite.
Het is een bewogen tijd. Verdriet, verwarring, verbittering, vreugde en opluchting wisselen elkaar de laatste maanden in rap tempo af. Je merkt dat de tranen losser zitten. Om dit tijdsbeeld te vangen is de kunstenaar PJ Roggeband op zoek naar tranen van Amersfoorters, verwerkt op een zakdoek. Deze 'ontroerdoeken' worden getoond tijdens WEEF in Museum Flehite van 3 oktober t/m 22 november. Meer over dit project
WEEF is een nieuw project van Stichting Erfgoed en Kunst en wordt gesteund door de Gemeente Amersfoort (Open Call 2020) en door het Mondriaan Fonds. De curatoren zijn social designer Carien Poissonnier en kunsthistoricus Miriam Windhausen. Stichting Erfgoed en Kunst heeft als doel erfgoed en kunst te verbinden met publiek.