Topstukken uit de collectie

Topstukken uit de collectie

Geweest

Museum Flehite presenteert de topstukken uit eigen collectie. Tot die pronkstuken horen portretten van hooggeplaatste heren uit vervlogen tijden, religieuze kunst uit de Amersfoortse Joriskerk, de meesterwerken van de Amersfoortse schilders Van Campen, Withoos, van Van Wittel en Wolter.

Kopstukken: portretten uit de collectie oude kunst

Welgestelde heren en notabelen lieten zich vroeger graag vereeuwigen op een schilderij. Zo ontstond er door de eeuwen heen een mooie verzameling met markante kopstukken. 

Randenbroek, School van Van Campen

De beroemde schilder-bouwmeester Jacob van Campen onderwees in de 17e eeuw op zijn Amersfoortse buitenverblijf Randenbroek een groep jonge getalenteerde schilders, waaronder Matthias Withoos (1627-1703). Deze gaf op zijn beurt les aan de later wereldberoemde stadsgezicht-schilder Caspar van Wittel. De werken van deze meesters zijn nu samengebracht in deze presentatie. Een parallel naar hedendaagse kunst wordt getrokken naar het hedendaagse werk van Uwe Poth, Hans Wilschut en Stefan Bleekrode die zich op hun beurt weer lieten inspireren door Caspar Van Wittel.

Sint Joriskerk, ruimte voor geloofsbeleving en kunst 

De centraal in Amersfoort gelegen Sint Joriskerk kwam in de huidige vorm in de vijftiende eeuw tot stand. De driebeukige hallenkerk bood sindsdien ruimte voor bijzondere religieuze kunstobjecten. Een aantal daarvan is in de collectie van Museum Flehite opgenomen. Het Laatste Oordeel van Jacob van Campen, een Gotische doksaal en een eeuwenoude memorietafel zijn nu in Museum Flehite tentoongesteld. Aan dit religieuze thema is een vitrine met Joods Zilver als een soort ‘special’ toegevoegd. In de vitrine zijn de oudste en mooiste zilveren voorwerpen uit het bezit van de Joodse Gemeente Amersfoort te zien. Deze museale collectie werd in 2002 in langdurigde bruikleen gegeven aan Museum Flehite en gerestaureerd.

Hendrik Jan Wolter, realist impressionist

Als kind kwam Hendrik Jan Wolter (1873-1952) in Amersfoort wonen. Hij volgde schildersopleidingen in Antwerpen en Parijs, waarna hij weer zijn atelier in het schilderachtige Amersfoort betrok, een geliefd onderwerp voor zijn realistische werk. Wolter reisde graag naar de kustgebieden van Europa en ontwikkelde zich onder invloed van het zuidelijke licht tot impressionist.

Was te zien van: 8 juni t/m 21 november 2021

14 december 2024

Volwassenenworkshop: Beker van porselein (= VOLGEBOEKT)

Lees meer
14 december 2024

Familieworkshop: Maak je lievelingsbeker van porselein (= VOLGEBOEKT)

Lees meer

Naar agenda overzicht