Over velden en wegen 

Over velden en wegen 

Geweest

Laat je meevoeren langs de mooiste plekken in Nederland door de eeuwen heen, in beeld gebracht door oude meesters en hedendsaagse kunstenaars. 
In het landelijke themajaar ‘Ode aan het landschap’ richt Museum Flehite de aandacht op de diversiteit van het landschap in Nederland in het algemeen, en rond Amersfoort in het bijzonder. Met een veelzijdige tentoonstelling van landschapschilder- en -tekenkunst toont het museum de prachtige natuur die Nederland rijk is. 

1750 tot nu

Tentoonstelling ‘Over velden en wegen’ begint in de achttiende eeuw, maar ook de landschapskunst van daarna komt uitgebreid aan de orde. De focus ligt op de periode 1750 tot heden. 
Er is een selectie gemaakt uit de eigen collectie en die van de gemeente Amersfoort die recent (gedeeltelijk) in beheer is gegeven aan het museum. Daaronder bevindt zich ook de zogenaamde kerncollectie Armando. Uit deze collectie is onder andere een zogenaamd "Schuldig Landschaft" aan de tentoonstelling toegevoegd. Ook zijn enkele werken uit Amersfoortse privécollecties te zien.
 

Een kleurrijk ensemble Nederlandse landschappen

Uit de museumcollectie is een kleurrijk ensemble aan landschappen geselecteerd. Van een pointillistisch bosgezicht door Jakob Nieweg, een realistisch weidelandschap door Piet Mondriaan, een modernistisch geschilderd Fries polderlandschap door Gerrit Benner, een dromerig kwelderlandschap door Hendrik Jan Wolter, tot een coloristisch Noord Hollands polderland door Dirk Breed.


Jordanus Hoorn 

In de tentoonstelling is er speciale aandacht voor de landschapstekeningen van Jordanus Hoorn (1753-1833). Hoorn volgde een kunstopleiding in Haarlem, maar Amersfoort was het grootste gedeelte van zijn leven zijn standplaats; hij werd er geboren en overleed er.
In 2014 schonken de nazaten van deze Amersfoortse kunstenaar een omvangrijke collectie tekeningen aan Museum Flehite.
Hoorn, destijds ‘tekenmeester’ van Amersfoort, trok vanuit de stad ‘over velden en wegen’ met zijn tekengerei in de aanslag. Hij maakte topografisch kloppend werk in een natuurgetrouwe tekenstijl. Soms noteerde hij op de achterzijde van het blad waar de scene zich bevond: Groot Zandbrink, Leusden, ‘Langs een beek bij Amersfoort', Voorthuizen, Nijkerk enzovoort. Hoorn maakte tevens de nodige Amersfoortse
stadsgezichten in olieverf. Museum Flehite bezit daarvan een aantal fraaie exemplaren, die zijn te zien in de vaste opstelling van het museum.

Hedendaagse landschappen

In de tentoonstelling is ook werk van diverse hedendaagse kunstenaars samengebracht: potloodtekeningen van Peter Tekelenburg, landschappen in olieverf van John Konijn, schilderijen in gemengde techniek van Edith Meijering en fotografie van Hans Withoos
Er zijn monumentale tekeningen van het Wad van Annemieke Harkema en verstilde landschappen in het Noorden van Friesland en Groningen van de hand van fotograaf Frans Kanters.
Samen met de oude meesters bieden ze een bijzondere en gevarieerde kijk op het Nederlandse landschap door de eeuwen heen.

 t/m 26 september 2021 

Koop nu je ticket online

 Piet Mondriaan, Opklapbrug in een weiland, 1903

 

Jonh Konijn, z.t. (tankstation), 2020

Armando, Der Feldweg, 2017, collectie Armando Stichting, © Armando c/o Pictoright Amsterdam 2020Armando, Der Feldweg, 2017, collectie Armando Stichting, © Armando c/o Pictoright Amsterdam 2020
Edith Meijering, Molenbrand, 2021, (Ubermalung) gemengde techniek op papier Edith Meijering, Molenbrand, 2021, (Ubermalung) gemengde techniek op papier
Jordanus Hoorn (1753 - 1833), fotografie: Ralf SilviusJordanus Hoorn (1753 - 1833), fotografie: Ralf Silvius
23 november 2024 - 2 maart 2025

Altijd wat leuks te doen

Lees meer
23 juli 2024 - 25 februari 2025

Gratis rondleiding op dinsdag vanaf 7 januari

Lees meer

Naar agenda overzicht