Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School

Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School

Verwacht | 8 oktober t/m 29 januari

Dat Piet Mondriaan (1872 – 1944) wereldberoemd werd met zijn abstracte schilderkunst is bekend. Maar niet iedereen weet dat hij aan het begin van zijn carrière een heel goede landschapschilder was. Hij werd geïnspireerd door de schilders van de Haagse School, maar ontwikkelde wel zijn eigen stijl. In 2022 vieren we in Amersfoort Mondriaans 150ste geboortejaar met een boeiend tentoonstellings- en activiteitenprogramma. Kom in Museum Flehite genieten van de schoonheid en kwaliteit van het vroege werk van Mondriaan in combinatie met schilderijen van enkele van de beste landschapsschilders die Nederland rijk is. In de tentoonstelling ‘Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School’ zijn zo’n 60 landschappen uit privécollecties, kunsthandel en musea te zien van Piet Mondriaan en schilders zoals Hendrik Willem Mesdag, Anton Mauve, Paul Gabriël en Jan Hendrik Weissenbruch. 

Pruikenmaker, Haagse School en artistieke vernieuwing, lees hier meer over Mondriaans beginjaren 

Dit wil ik niet missen, ik koop meteen een ticket!

 

afbeelding 1: JH Weissenbruch, Polderlandschap met molen, collectie Simonis & Buunk, Ede
afbeelding 2: Frits Mondriaan, Landschap met hoeve aan een vaart, collectie Simonis & Buunk, Ede

150 jaar Mondriaan, het feest van de verbeelding 
Piet Mondriaan werd 150 jaar geleden (1872) geboren in Amersfoort. De stad staat in 2022 uitvoerig stil bij dat bijzondere feit met een omvangrijk en veelzijdig cultureel programma dat de titel “Het feest van de verbeelding” draagt. Een belangrijk onderdeel van het Mondriaan-programma vormen tentoonstellingen over of geïnspireerd op het werk van de schilder in de Amersfoortse musea. 

150 jaar Mondriaan: bekijk hier het hele programma

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door:

   

 

 

De jonge MondriaanDe jonge Mondriaan
Piet Mondriaan, Boerderij Landzicht gezien van stroomafwaarts met een zichtbare geveltop, 1902 - 1903Piet Mondriaan, Boerderij Landzicht gezien van stroomafwaarts met een zichtbare geveltop, 1902 - 1903
Piet Mondriaan, Avondlucht, 1907Piet Mondriaan, Avondlucht, 1907
return; 1