Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School

Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School

Geweest

Dat Piet Mondriaan (1872 – 1944) wereldberoemd werd met zijn abstracte schilderkunst is bekend. Maar niet iedereen weet dat hij aan het begin van zijn carrière een heel goede landschapschilder was. Hij werd geïnspireerd door de schilders van de Haagse School, maar ontwikkelde wel zijn eigen stijl. In 2022 vieren we in Amersfoort Mondriaans 150ste geboortejaar met een boeiend tentoonstellings- en activiteitenprogramma. Kom in Museum Flehite genieten van de schoonheid en kwaliteit van het vroege werk van Mondriaan in combinatie met schilderijen van enkele van de beste landschapsschilders die Nederland rijk is. In de tentoonstelling ‘Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School’ zijn zo’n 60 landschappen uit privécollecties, kunsthandel en musea te zien van Piet Mondriaan en schilders zoals Hendrik Willem Mesdag, Anton Mauve, Paul Gabriël en Jan Hendrik Weissenbruch. 

Pruikenmaker, Haagse School en artistieke vernieuwing, lees hier meer over Mondriaans beginjaren 

 

afbeelding 1: JH Weissenbruch, Polderlandschap met molen, collectie Simonis & Buunk, Ede
afbeelding 2: Frits Mondriaan, Landschap met hoeve aan een vaart, collectie Simonis & Buunk, Ede

Hedendaagse inspiratie aan het Gein

De Amersfoortse kunstenares Annemieke Harkema woonde in haar jeugd in Abcoude. Ze groeide op langs de rivieren Het Gein, de Angstel en De Vecht, het landschap waar Mondriaan in zijn jonge jaren veel achter zijn schildersezel te vinden was. In haar landschappen lijkt Annemieke in de eerste plaats op zoek naar sfeer en ruimte, die zij met minimale middelen weet op te roepen. Speciaal voor de tentoonstelling 'Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School'  richtte zij een vitrine in met tekeningen van het Gein en de planten die daar groeien.

   

Afbeelding 1: Lente in het Gein, Annemieke Harkema, 2021, aquarelverf
Afbeelding 2: Het Gein, Annemieke Harkema, 2015

150 jaar Mondriaan, het feest van de verbeelding

Piet Mondriaan werd 150 jaar geleden (1872) geboren in Amersfoort. De stad staat in 2022 uitvoerig stil bij dat bijzondere feit met een omvangrijk en veelzijdig cultureel programma dat de titel “Het feest van de verbeelding” draagt. Een belangrijk onderdeel van het Mondriaan-programma vormen tentoonstellingen over of geïnspireerd op het werk van de schilder in de Amersfoortse musea. 

150 jaar Mondriaan: bekijk hier het hele programma

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door:

   

 

 

De jonge MondriaanDe jonge Mondriaan
Piet Mondriaan, Boerderij Landzicht gezien van stroomafwaarts met een zichtbare geveltop, 1902 - 1903Piet Mondriaan, Boerderij Landzicht gezien van stroomafwaarts met een zichtbare geveltop, 1902 - 1903
Piet Mondriaan, Avondlucht, 1907Piet Mondriaan, Avondlucht, 1907
15 december 2023 - 16 december 2023

Kunstkerstmarkt in sfeervolle Elleboogkerk

Lees meer
28 december 2023

LEGO Microbuild (Net) Echt Amersfoort

Lees meer

Naar agenda overzicht