Hendrik Nicolaas Werkman e.v.a. - Kunst uit Noord Nederland

Hendrik Nicolaas Werkman e.v.a. ‐ Kunst uit Noord Nederland

Geweest

Afgelopen: 9 februari t/m 2 augustus 2020

Met de tentoonstelling sluit Museum Flehite aan bij het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid in Nederland. Kunstenaar Hendrik Werkman (1882- 1945) werd in de Tweede Wereldoorlog, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, gefusilleerd door de Duitsers. Museum Flehite herdenkt hem met een expositie waarin o.a. zijn kleurrijke ‘druksels’ worden getoond. Daarnaast is er werk te zien van diverse andere Noord-Nederlandse kunstenaars. Alle werken in de expositie zijn afkomstig uit de collectie Niemeijer – Hidding. Voor het eerst wordt deze privéverzameling museaal getoond. De expositie is verlengd en te zien t/m 2 augustus 2020.

Collectie Niemeijer - Hidding

Het echtpaar Niemeijer - Hidding uit Noordhorn heeft in de afgelopen decennia een waardevolle collectie kunst bijeengebracht van kunstenaars uit Noord Nederland, veelal aangesloten bij het bekende kunstenaarscollectief De Ploeg. In de collectie  zijn werken opgenomen van o.a. Johan Dijkstra (1896-1978), Jan Altink (1885-1971), Abe Kuipers (1918-2016) en Jan Wiegers (1893-1959). Als telg uit een drukkersfamilie had verzamelaar Piet Niemeijer veel belangstelling voor grafisch werk. Dit is af te lezen aan de collectie, die veel houtsnedes en enkele etsen omvat.  Belangrijk in de verzameling  zijn ook de unieke druksels  van Hendrik Werkman.

Hendrik Nicolaas Werkman

Hendrik Nicolaas Werkman begon zijn carrière als drukker. Hij had in eerste instantie een groot bedrijf, maar door zakelijke tegenvallers moest hij dat verkopen. Hij begon opnieuw, met een kleine drukpers op de zolder van een pakhuis aan het Lage der A in Groningen. Vanaf 1917, na het overlijden van zijn eerste vrouw, begon Werkman met schilderen en werd hij lid van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hij nam niet alleen deel aan activiteiten en exposities van De Ploeg, maar verzorgde ook het drukwerk voor de vereniging, waaronder affiches, uitnodigingen en catalogi. Op de zolder van het pakhuis ontdekte Werkman de mogelijkheden van de drukpers als artistiek uitdrukkingsmiddel. Daar ontstonden de voor hem zo kenmerkende ‘druksels’: eenvoudige, kleurrijke verbeeldingen met een grote zeggingskracht. Museum Flehite toont er bijna veertig van uit de collectie van Piet en Janny Niemeijer - Hidding. 

Hommage aan de vermoorde kunstenaar

Door bemiddeling van Willem Sandberg, in die tijd conservator en later directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, kreeg Werkman vlak voor de oorlog landelijke erkenning met een solotentoonstelling in het Stedelijk. Op 10 april 1945, drie dagen voor de bevrijding, werd Werkman doodgeschoten door de Duitsers. In de  herfst van datzelfde jaar bracht Sandberg met de tentoonstelling 'H. N. Werkman drukker-schilder' een indrukwekkende hommage aan de vermoorde kunstenaar. Het was tevens het begin van een reeks tentoonstellingen over Werkman in het buitenland. 

De tentoonstelling Kunst uit Noord-Nederland – Hendrik Nicolaas Werkman e.v.a, Collectie Niemeijer- Hidding, past in de lijn van presentaties van kunst in privébezit, die Museum Flehite sinds 2007 heeft ingezet. Het museum toonde in het afgelopen decennium selecties uit de collecties van de echtparen Kamerbeek, Van Vliet, Van de Haterd, Verhage, Van Schaik, Roetgering en van Ger Fransen en Wim van der Meer.

Animated music video by Iris Frankhuizen. Paintings and druksels by Hendrik Nicolaas Werkman. So Long H.N. Werkman was recorded and produced by Martijn Groeneveld at Mailmen Studio:

H.N. Werkman (1882 - 1945), Preludium, sjabloondruk, 1938H.N. Werkman (1882 - 1945), Preludium, sjabloondruk, 1938
H.N. Werkman (1882 - 1945), De blauwe vogel, sjabloondruk, 1943H.N. Werkman (1882 - 1945), De blauwe vogel, sjabloondruk, 1943
H.N. Werkman (1882 - 1945), Holland, sjabloondruk, 1942H.N. Werkman (1882 - 1945), Holland, sjabloondruk, 1942
11 april 2021 - 6 juni 2021

MuseumJeugdUniversiteit

Lees meer
27 januari 2021 - 7 april 2021

Amersfoort uit je raam

Lees meer

Naar agenda overzicht