Kunst & Zoo

Kunst & Zoo

Verwacht | 8 juli t/m 19 november

Het is feest in Amersfoort. In 2023 bestaat DierenPark Amersfoort 75 jaar. Voor Museum Flehite een goede reden om een familietentoonstelling te maken over de fascinatie van de mens voor het dier. Grappige, ontroerende en aangrijpende verhalen van medewerkers en bezoekers van het dierenpark laten zien hoe de kijk van de mens op het dier in de afgelopen 75 jaar is veranderd. Hun liefde en respect voor de natuur wordt gedeeld door de exposerende kunstenaars. Zij onderzoeken de actuele kwetsbare balans tussen mens en dier. Zo maakt Florentijn Hofman -bekend van de reusachtige Badeend –speciaal voor Museum Flehite de metershoge ‘Pissende IJsbeer’ die verwijst naar het veranderende klimaat en de bedreigde leefomgeving van het dier.

Naar de dierentuin
Er is geen uitje dat zoveel mensen aanspreekt, als een dagje dieren kijken. De interesse voor dieren is van alle leeftijden en van alle tijden. In familietentoonstelling Kunst & Zoo krijg je via verhalen uit de geschiedenis van DierenPark Amersfoort een beeld van de fascinatie van mensen voor dieren in de afgelopen 75 jaar en ook wat daarin veranderde. Wat in 1948 begon met een kameel, een kraagbeer en een handvol boerderijdieren groeide uit tot een park dat jaarlijks een miljoen bezoekers ontvangt. Via tien persoonlijke verhalen passeert de geschiedenis van de dierentuin: het ontstaan van het park, de passie van de oprichters en medewerkers, de herinneringen van bezoekers en de gebeurtenissen en ontwikkelingen die er de afgelopen decennia plaatsvonden. De verhalen zijn opvallend, grappig of aangrijpend en laten zien hoe het dierenpark in de afgelopen 75 jaar is ontwikkeld van plek voor puur vermaak, naar een instelling die wil bijdragen aan natuurbescherming en soortbehoud en die het publiek iets wil meegeven over de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur.

Pissende ijsbeer, hedendaagse Wunderkammer en meer
Kunstenaars worden al eeuwenlang geïnspireerd door de dierenwereld: we herkennen ons in dieren, spiegelen ons eraan. Dieren lijken menselijke trekjes te hebben of andersom. We lijken als mensen zoekend naar een nieuwe balans. Hoe kunnen of moeten mens en dier zich tot elkaar verhouden? En ook: hoe gaan wij om met de natuur en welke verantwoordelijkheid nemen we daarin? De kunstenaars in de expositie onderzoeken deze vragen.

Speciaal voor de tentoonstelling Kunst & Zoo maakt kunstenaar Florentijn Hofman een nieuw werk op het terras van Museum Flehite. Hofman werd wereldwijd bekend door zijn reusachtige badeend, die onder meer te zien was in de havens van Sydney, Hong Kong, Pittsburg, Peking en Osaka. Voor Museum Flehite ontwierp de kunstenaar de ‘Pissende IJsbeer.’ Deze metershoge sculptuur toont de kracht en schoonheid van het imposante dier, maar ook de kwetsbaarheid: je kunt het associëren met het veranderende klimaat en de bedreigde leefomgeving van de beer.

De installatie van kunstenaarsduo A+B lijkt op het eerste gezicht op de klassieke Wunderkammers, die in de 16e t/m de 18e eeuw populair waren. Maar als je goed kijkt zie je dat het wonderkabinet van A+B staat vol met plastic dieren die de afgelopen 10 jaar werden verzameld. Het werk gaat over behoud en duurzaamheid, maar ook de achteloosheid waarmee we met de natuur omgaan.

In de expositie Kunst & Zoo is ook werk te zien van Peter Vos, Adriana van Zoest, Mattijn Franssen, kunstenaarsduo Idiots, Marjan Jaspers, Emile van der Kruk, Leontine Sies, Anna Skubisz en anderen.

Leuk voor jong en oud

De tentoonstelling Kunst & Zoo is geschikt voor jong en oud. Tijdens de expositie worden er t.z.t. ook extra kinderactiviteiten georganiseerd, zoals creatieve workshops en een speurtocht.

In heel Amersfoort feest

Vanwege het feestelijke jubileum van DierenPark Amersfoort worden in de Amersfoortse musea en in de hele stad leuke activiteiten georganiseerd.

Naar alle activiteiten Dierenpark Amersfoort 75

De tentoonstelling Kunst & Zoo werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Amersfoort en het KF Hein Fonds.

 

Peter Vos, Hornbill, olie op canvas, 2018Peter Vos, Hornbill, olie op canvas, 2018
Idiots, Vlindervliegtuigen, papier, 2022Idiots, Vlindervliegtuigen, papier, 2022
Jaren '50 Olifant bij entree Dierenpark Amersfoort. Foto: Dierenpark AmersfoortJaren '50 Olifant bij entree Dierenpark Amersfoort. Foto: Dierenpark Amersfoort
21 maart 2023 - 6 juni 2023

Gratis rondleidingen op dinsdagmiddag

Lees meer
1 maart 2023 - 26 juni 2023

Sculpture Breathes Life, altijd wat leuks voor kids

Lees meer

Naar agenda overzicht

return; 1