Kunst & Zoo

Kunst & Zoo

Geweest

Was te zien van 8 juli - 19 november 2023

Wie het centrum van Amersfoort binnenkomt zal verrast worden door een vervreemdend tafereel: een gigantische ijsbeer staat vanaf de kade bij Museum Flehite ongegeneerd zijn blaas te legen in de gracht. Deze ‘Pissende IJsbeer’ is het nieuwste werk van Florentijn Hofman, onder andere bekend van de badeenden die wereldwijd over zeeën dobberen. De reusachtige sculptuur is onderdeel van de familietentoonstelling Kunst & Zoo. Deze is nog t/m 19 november te zien om te vieren dat DierenPark Amersfoort 75 jaar bestaat.

Asociaal
Met dit sculptuur maakt Hofman korte metten met het aaibare imago van dit machtige en brute dier. Die bruutheid matcht perfect met het onderwerp waar het kunstwerk uiteindelijk om draait, namelijk de opwarming van de aarde. Het ijs smelt, de leefomgeving van de ijsbeer wordt kleiner en kleiner. Deze ijsbeer heeft zijn natuurlijke omgeving verlaten en is aan wal gestapt op de kade van Museum Flehite in Amersfoort aan zee. Het beest gedraagt zich net zo asociaal in de mensenwereld als de mensen omgaan met de leefomgeving van de dieren.

Kunst & Zoo
Kunst & Zoo is een familietentoonstelling over de fascinatie van de mens voor het dier. Grappige, ontroerende en aangrijpende verhalen van medewerkers en bezoekers van DierenPark Amersfoort laten zien hoe de kijk van de mens op het dier in de afgelopen 75 jaar is veranderd. Hun liefde en respect voor de natuur wordt gedeeld door de exposerende kunstenaars. Zij onderzoeken de actuele kwetsbare balans tussen mens en dier.

Zo lijkt de installatie van kunstenaarsduo A+B op het eerste gezicht op de klassieke Wunderkammers, die in de 16e t/m de 18e eeuw populair waren. Maar als je goed kijkt zie je dat dit wonderkabinet vol staat met plastic dieren die de afgelopen 10 jaar werden verzameld. Het werk gaat over behoud en duurzaamheid, maar ook de achteloosheid waarmee we met de natuur omgaan. De kleurige vlinders van kunstenaarsduo Idiots (Afke Golsteijn en Floris Bakker) zijn gevouwen tot papieren vliegtuigen. Samen met het wegwerpgebaar dat je maakt bij zo'n vliegtuig roept dat allerlei vragen en associaties op.

In de expositie Kunst & Zoo is ook werk te zien van Peter Vos, Adriana van Zoest, Mattijn Franssen, Marjan Jaspers, Emile van der Kruk, Leontine Sies, Anna Skubisz, Wendela van Lynden en anderen. De bruiklenen komen van DierenPark Amersfoort, Eye Filmmuseum en uit particuliere collecties.

De minidocumentaire 'Tussen Mens en Dier -75 jaar Dierenpark' is speciaal voor de tentoonstelling gemaakt door Floortje Mols.

Leuk voor jong en oud
De tentoonstelling Kunst & Zoo is leuk voor jong en oud. Tijdens de expositie worden er ook extra kinderactiviteiten georganiseerd. Er ligt bij de receptie altijd een Kijk-en-DoeBoekje klaar. In Depot Junior teken je zo precies mogelijk een das of ander dier na en zijn er wisselende andere creatieve activiteiten met dieren in de hoofdrol. In de vakanties zijn er extra creatieve workshops voor kinderen en families.

Bekijk hier de activiteiten

Elke dinsdag: gratis rondleiding voor volwassenen

Meer weten? Onze rondleider staat op dinsdagmiddag (wekelijks, behalve op 3 oktober) klaar om je mee te nemen voor een avontuurlijke tocht door bijzondere kunst waarin dieren een rol spelen. Meld je om 13.30 uur bij de receptie in het museum, de rondleider haalt je daar op. Gratis op vertoon van een geldig entreeticket.

In heel Amersfoort feest
Vanwege het feestelijke jubileum van DierenPark Amersfoort worden in de Amersfoortse musea en in de hele stad leuke activiteiten georganiseerd. 

Het hele programma in Amersfoort

Culturele evolutie: Josefien, Belle, Ked, Met, Sofie en Max, Idiots, Taxidermie (diverse vogels) en fietshelmen, 2018/2023 , Collectie kunstenaars en galerie Door 

Foto: Ralf Silvius

De tentoonstelling Kunst & Zoo werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Amersfoort, Mondriaanfonds en het K.F. Hein Fonds.

     

Schildpad, Anna Skubisz. Foto: Ralf SilviusSchildpad, Anna Skubisz. Foto: Ralf Silvius
Jaren '50 Olifant bij entree Dierenpark Amersfoort. Foto: Dierenpark AmersfoortJaren '50 Olifant bij entree Dierenpark Amersfoort. Foto: Dierenpark Amersfoort
Foto: Ralf SilviusFoto: Ralf Silvius
30 april 2024 - 18 juni 2024

Gratis rondleidingen op dinsdagmiddag

Lees meer
2 mei 2024

Kinderworkshop: Zelfportret en zwarte vingers

Lees meer

Naar agenda overzicht