13 mei 2019 t/m 5 januari 2020
Van Oldenbarnevelt, grondlegger van het huidige democratische Nederland, werd in Amersfoort geboren. 400 Jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt ter dood werd veroordeeld. Reden voor Museum Flehite om met een kleine presentatie aandacht te besteden aan deze bijzondere inwoner.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) was hij als raadpensionaris van het gewest Holland lange tijd de machtigste politicus in de nog jonge republiek. Hij was ook één van de drijvende krachten achter het ontstaan van de VOC (1602), de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die tijdens de Gouden Eeuw veel welvaart zou brengen. Lange tijd vormde Oldenbarnevelt met stadhouder Maurits van Oranje een politiek dreamteam. De één een rasbestuurder, de ander een groot militair talent. Samen hadden zij de touwtjes in handen en gaven richting aan de nieuwe staat. Met dezelfde Maurits raakte Johan van Oldenbarnevelt later helaas in conflict. Eerst over politieke en militaire zaken, later over het geloof.
Aan de hand van het koningsdrama dat zich destijds heeft afgespeeld tussen Van Oldenbarnevelt en Prins Maurits krijgen bezoekers een beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse rechtstaat zoals we die nu nog kennen. Maar ook inzicht in een menselijk drama: hoe kon het dat het gouden duo Johan en Maurits, de één rasbestuurder, de ander een groot militair talent, na jaren van succes lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan? Het leidde uiteindelijk tot zijn arrestatie en na een onrechtvaardig showproces werd hij in 1619 op het Binnenhof in Den Haag onthoofd.
In de presentatie is onder meer het authentieke dagboek van Oldenbarnevelts dienaar Jan Francken, die verslag heeft gedaan van de laatste maanden van zijn meester in gevangenschap.