Armando tot Mondriaan tot Wolter

Armando tot Mondriaan tot Wolter

Geweest

19 mei t/m 23 september 2018

Vanwege een grondige renovatie van het eigen pand, organiseert Museum Flehite deze zomer een tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort. In deze nieuwe context toont het museum werk uit de eigen collectie plus enkele schilderijen van Mondriaan en Armando; twee kunstenaars die een bijzondere band hebben met Amersfoort.
Wat hebben Armando, Mondriaan en Wolter gemeen? De drie kunstschilders brachten alle drie hun jeugd door in Amersfoort. Ook werden zij alle drie geïnspireerd door de natuur. 

Wolter, Rietveld en Mondriaan in Amersfoort

Hendrik Jan Wolter (1873 – 1952) volgde aanvankelijk een militaire opleiding, maar stapte later over naar een artistieke carrière. Rond 1900 liet hij van zich spreken met imposante impressies van de Amersfoortse binnenstad. Een aantal van deze stadstaferelen zijn in bezit van Museum Flehite en vanaf 19 mei te zien in het Rietveldpaviljoen. Op zijn latere reizen naar o.a. Frankrijk en Italië, maakte Wolter veel landschappen waarin water en de reflectie van licht op het water, terugkerende elementen zijn. Ook hiervan wordt een selectie getoond.
Piet Mondriaan werd in 1872 in Amersfoort geboren en woonde tot zijn achtste jaar aan de Kortegracht. Van Mondriaan worden in het Rietveldpaviljoen enkele werken getoond uit het begin van zijn artistieke loopbaan, toen hij nog figuratief werkte. Mondriaan en Rietveld waren beide lid van kunststroming De Stijl. Tijdens hun leven hebben zij elkaar nooit ontmoet, maar in deze tentoonstelling zijn zij bij elkaar gebracht.
Multitalent Armando (1929-2018) bracht niet alleen zijn jeugd door in Amersfoort, maar was ook jarenlang verbonden aan de stad door het Armandomuseum. Zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog rond Kamp Amersfoort waren een lange periode een belangrijk thema in zijn werk. Van Armando is in het Rietveldpaviljoen o.a. een intens blauw landschap te zien (Blaue Landschaft 4-2-05). Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks. Ook zij hebben in Amersfoort gewoond.

Over het Rietveldpaviljoen

Het Rietveldpaviljoen uit 1959 is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld. Het is een gerespecteerd voorbeeld van het functioneel, zakelijk bouwen van na de Tweede Wereldoorlog. Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het Rietveldpaviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten. Rietveld ontwierp het gebouw destijds als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort, die in deze periode een grote moderniseringsslag maakte onder leiding van de ‘rode’ burgemeester Hermen Molendijk. Meer dan vijftig jaar fungeerde het Rietveldpaviljoen als hét centrum voor moderne kunst in Amersfoort, met talloze (inter)nationale exposities. Het komende halfjaar is Museum Flehite er te gast met twee tentoonstellingen.

Armando tot Mondriaan tot Wolter in het Rietveldpaviljoen toont een deel van de collectie van Museum Flehite in een totaal andere ambiance. Het werpt een verrassend nieuwe licht op de werken en biedt een hernieuwde kennismaking met de topstukken van het museum.

Geweest: 19 mei t/m 23 september 2018

In memoriam Armando

Niet lang na het gereedkomen van de tentoonstelling overleed Armando. Lees meer over deze veelzijdige kunstenaar via NPO Focus waar een uitvoerig artikel is gewijd aan het leven en werk Armando. Daarnaast vind je er beeldmateriaal uit de archieven van de Publieke Omroep.

Te gast in het RietveldpaviljoenTe gast in het Rietveldpaviljoen
Jan Willem van Borselen - Landschap met paard en wagen, 1845-1892, olieverf op doek. Jan Willem van Borselen - Landschap met paard en wagen, 1845-1892, olieverf op doek.
30 april 2024 - 18 juni 2024

Gratis rondleidingen op dinsdagmiddag

Lees meer
2 mei 2024

Kinderworkshop: Zelfportret en zwarte vingers

Lees meer

Naar agenda overzicht