Ander licht op Withoos - Drie generaties Withoos

Ander licht op Withoos ‐ Drie generaties Withoos

Nu te zien | t/m 11 september

Museum Flehite in Amersfoort presenteert tot en met 11 september 2022 de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos. De 17e-eeuwse schilder geniet internationale bekendheid om het dramatische, caravaggistische licht in zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. In de tentoonstelling Ander Licht op Withoos - Drie generaties Withoos, hangen werken van drie generaties Withoos; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos. 

"Bij Mathias Withoos kijk je niet op het bodemleven neer, maar lig je er midden in." Stefan Kuipers in de Volkskrant over het Kunstwerk v/d week: Bosstilleven met Bunzing en buit en gele lis.

◙◙◙◙: 4 punten Bram de Klerck, NRC

"De tentoonstelling is een traktatie voor de transhistorische kunstliefhebber die in een oogopslag door twee tijdperken wil reizen". Pienk de Gaay Fortman, Tableau

Koop nu je ticket

Amersfoortse schildersfamilie

Mathias Withoos is de bekendste schilder uit Amersfoort in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Als oudste zoon van bombazijnwerker Jan Withoos kreeg hij met zijn echtgenote Wendelina van Hoorn acht kinderen, waarvan er vier door Mathias werden opgeleid om het schildersambacht te leren: Johannes, Pieter, Alida en Frans.

Historische context

De tentoonstelling geeft een representatief overzicht van het oeuvre van Mathias Withoos en van zijn schilderende kinderen. De presentatie van de olieverfschilderijen en gouaches is van een uitgebreide historische context voorzien; met het werk van tijdgenoten, oude boeken, tekeningen en prenten. De fotowerken van Hans Withoos gaan in dialoog met de schilderijen.

Schilder Mathias Withoos

Mathias Withoos (Amersfoort, 1627 – Hoorn, 1703) volgde een schildersopleiding bij bouwmeester en kunstschilder Jacob van Campen. Voor verdere studie en inspiratie vertrok hij rond zijn twintigste naar Rome. Na enkele jaren keerde hij in 1652 terug naar Amersfoort en begon hier een succesvolle loopbaan als kunstenaar en leermeester. In het Rampjaar 1672 vluchtte de schilder met zijn gezin naar Hoorn en zette daar zijn carrière voort. Mathias was een zeer gelovig en belezen man met veel kennis over flora, fauna en de symboliek van vergankelijkheid. Tot zijn specialismen als fijnschilder behoren vanitasstillevens, bosstillevens (sottobosco’s), lusthoven en italianiserende landschappen. De focus op licht en donker hielp hem de verbinding tussen hemel en aarde te illustreren. De verborgen boodschappen in de schilderijen vormen stof tot nadenken.

Fotograaf Hans Withoos

Hans Withoos (Son en Breugel, 1962) volgde een opleiding textielvormgeving en fotografie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Hij fotografeert al ruim dertig jaar en exposeert veelvuldig en internationaal. De beeldend kunstenaar is een romanticus en verhalenverteller met een grote fascinatie voor schoonheid in al haar aspecten. Zijn fotografische schilderijen weerspiegelen een vervreemdende esthetiek. In de serie 'Withoos meets Withoos, The People' herinterpreteert de fotograaf de schilderkunst van zijn verre voorvader Mathias en voegt daar mensen en leven aan toe. Daarbij combineert hij stillevens en stadsgezichten met eigentijdse, surrealistische beelden en wordt de vergankelijkheid in een ander licht geplaatst. In het kleurrijke werk spelen diversiteit en inclusiviteit een prominente rol. De door hem speciaal ontworpen stoffen zijn gebaseerd op de werken van zijn voorouders en verwerkt in de kleding van de modellen.

Restauratie stadsgezicht

Museum Flehite is in april 2021 gestart met de restauratie van het 350 jaar oude 'Gezicht op Amersfoort' van Mathias Withoos. Zijn jonge leerling Caspar van Wittel werkte daar in 1671 mogelijk aan mee. Het grootste 17e-eeuwse stadsgezicht van Nederland (ruim 2 x 4 meter) wordt naar verwachting in de loop van mei aan de tentoonstelling toegevoegd. Na al die jaren is het meesterwerk dan weer te zien in het licht en met de heldere kleuren zoals Withoos het ooit heeft geschilderd. Tot die tijd exposeert het museum een reproductie op ware grootte met informatie over de voortgang van de restauratie.

De restauratie is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds), Fonds Bos/OVF, het KF Hein Fonds, Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen en de gemeente Amersfoort.

*** Volkskrant | Kunstwerk van de week, 4 maart ***


Greep-ie de ene vogel met z’n klauw en de ander met zijn bek? Of doodde hij de patrijs en de houtsnip op verschillende momenten, en legde hij ze daarna bijeen? Is hij dus bezig zijn buit te presenteren, zoals de kat doet met een muis? Wil-ie nu een aai over z’n bol? Soms zou Stefan Kuiper een schilderij voor- of achteruit willen spoelen.

Lees het hele artikel in de Volkskrant

Video: LosDos creative media

Catalogi

Bij de tentoonstelling wordt een omvangrijke monografie en oeuvrecatalogus gepresenteerd met de titel Ander Licht op Withoos - Drie generaties Withoos. Het werk is samengesteld door gastconservator en Mathias Withoos-kenner Albert Boersma en wordt uitgegeven door Boiten Boek Projecten. In het 576 pagina's tellende boek worden ook Withoos' schilderende kinderen besproken (verkoopprijs: €69,95). Daarnaast verschijnt er ook een catalogus met het fotografisch werk van Hans Withoos (€29,50). Meer informatie

Withoos met kinderen

Tijdens de tentoonstelling is er voor kinderen altijd wat leuks te doen, zoals:

  • Toeren met tools: met een speciale instrumentenketting om je nek speur je door het museum en maak je leuke en leerzame opdrachten waar je ook nog wat van leert.
  • Photographic Painting: maak je eigen digitale schilderij à la Withoos.
  • Tekenen naar de natuur: onderzoek al tekenend natuurvindsels uit het rariteitenkabinet in Depot Junior.
  • Kruip in de huid van de restaurateur: ‘restaureer’ een schilderij op je eigen manier.
  • Tijdens de kerstvakantie, voorjaarsvakantie en meivakantie worden er nog extra leuke workshops en familierondleidingen georganiseerd. Naar de agenda

Koop nu je ticket online

* Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag 

  • Volwassenen: € 16,-
  • t/m 18 jaar: gratis
  • Museumkaart: €3,-
  • Rembrandtpas, ICOM-kaarthouders, Leden OVF, Vrienden van het museum: gratis
  • CJP/ studentenpas: €7,50

Met dank aan:

Naar extra informatie over Ander licht op Withoos

 

Gezicht op het park van Villa Doria Pamphili in Rome, Mathias Withoos na 1672, olieverf op doek, collectie Museum FlehiteGezicht op het park van Villa Doria Pamphili in Rome, Mathias Withoos na 1672, olieverf op doek, collectie Museum Flehite
Making Milky Waves, Hans Withoos, 2020, fotografieMaking Milky Waves, Hans Withoos, 2020, fotografie
Gezicht op Amersfoort, Mathias Withoos, 1671, olieverf op doek, collectie Museum FlehiteGezicht op Amersfoort, Mathias Withoos, 1671, olieverf op doek, collectie Museum Flehite
12 mei 2022 - 18 juni 2022

VERWACHT: Lezing Restauratie Stadsgezicht op Amersfoort

Lees meer
26 januari 2022 - 11 september 2022

Withoos, altijd wat leuks voor kinderen

Lees meer

Naar agenda overzicht

return; 1