25 juli t/m 25 oktober Thuis in twee werelden

Op zoek naar werk, rust, ruimte of avontuur vertrekken jaarlijks duizenden Nederlanders naar het buitenland. Bij zulke grote aantallen zou je haast denken dat emigratie ‘best goed te doen’ is, maar het is hard werken. Waar de emigrant ook heengaat en hoe goed hij/zij zich aan weet te passen, ieder ervaart vroeger of later een gevoel van vervreemding en verlies. Emigranten leven altijd in twee culturen.

Hierover ging de tentoonstelling Thuis in twee werelden: de mooiste emigratieverhalen die van 25 juli t/m 25 oktober 2015 te zien was in het museum. Vier windrichtingen staan elk symbool voor een ander type emigrant: in het westen vinden we de pionier, in het noorden de nieuwe emigrant, in het oosten de expat en in het zuiden de semigrant.

De bezoeker gaat de wereld rond en de geschiedenis door aan de hand van de boeiende verhalen van zestien emigranten (waaronder vier kinderen). Zo is te ervaren hoe Wolfert van Kouwenhoven in 1625 van Amersfoort naar Amerika reisde en Nieuw-Amersfoort stichtte. Ook is te zien dat René Clement in het Orange City (Iowa) een wel heel Nederlands stadje vond en hoe kunstenares Maartje Blans beïnvloed werd door haar verblijf in Beijing. Met de bijbehorende quiz kun je in de huid van de emigrant kruipen en zelf uitvinden hoe het is om te emigreren.

Het museum heeft heel bijzondere voorwerpen binnengehaald, zoals het beroemde stadsgezicht op Nieuw-Amsterdam (New York) van Johannes Vingboons (ca 1650) en het document over de aankoop van Manhattan (1626). Ook is één van de eerste bakstenen te zien (ca 1635); dat weten de archeologen door de parelmoermortel. Aandoenlijk zijn de brieven van emigranten uit de jaren vijftig, die nog eens werden overgeschreven omdat ze de hele familie langs gingen.

Meer emigratieverhalen
In een speciale webserie vertellen Amersfoortse emigranten over hun ervaringen over de grens. Hoe ziet hun leven er nu uit en wat missen ze bijvoorbeeld uit Nederland? Lees mee: Amersfoorters in den vreemde

Ook Hetty Hessels is onlangs geëmigreerd. Het voormalig gemeenteraadslid voor de VVD is op 22 augustus 2015 met haar gezin naar Saudi-Arabië verhuisd. Wat daar allemaal bij komt kijken? Hetty praat ons regelmatig bij: Emigreren naar Saudi-Arabië