28 oktober t/m 21 januari Waldemar Otto - Beelden uit Worpswede

In het najaar presenteert Museum Flehite een tentoonstelling met sculpturen van Waldemar Otto, de Duitse kunstenaar die in het bekende kunstenaarsdorp Worpswede woont en werkt. Het werk van Otto is figuratief, maar is in de loop van de jaren wel steeds verder geabstraheerd. Deze ontwikkeling is goed te zien in de expositie in Museum Flehite.

Niet ver van de Duitse stad Bremen ligt het dorpje Worpswede. In deze schilderachtige omgeving werd in 1889 de beroemde kunstenaarskolonie Worpswede opgericht, die sindsdien thuishaven is geweest van diverse belangrijke Duitse kunstenaars. 

Waldermar Otto is één van de hedendaagse kunstenaars die  sinds 1976 in Worpswede woont en werkt. Otto (Polen, 1929)  vluchtte in 1945 met zijn ouders naar Duitsland en begon in 1948 met een studie beeldhouwen in Berlijn. Zijn eerste succes kwam in 1957 met de prijs der Großen Berliner Kunstausstellung.  Hij heeft daarna  met name in Noord-Duitsland naam gemaakt en zijn diverse grootschalige projecten van zijn hand in Duitse steden gerealiseerd.

Otto exposeerde onder meer in de Hermitage in Sint Petersburg en had naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag onder de titel 'Keine retrospektive!' in 2009 een grote overzichtstentoonstelling in het Gerhard Marcks Haus in Bremen.

Waldemar Otto verbeeldt in zijn werk het menselijk lichaam. Al jaren legt hij zich toe op de torso en  kent hij de verhoudingen van het lichaam als geen ander.  Een model heeft hij niet (meer) nodig. Hij beeldhouwt naar de natuur, maar gemodelleerd vanuit het hoofd en geeft zijn beelden titels als: Weibliche torso, Gedrehter torso, Kleiner Männlicher Torso, Sockel Torso, Torso vor Raster, Figur vor Gewand.
In de tentoonstelling Waldemar Otto - Beelden uit Worpswede in Museum Flehite staat de menselijke figuur uit het  oeuvre van Otto en diens leermeester Gerhard Marcks centraal.
Otto abstraheerde in de loop der jaren zijn onderwerpen, waardoor een overzicht kan worden geboden van een vloeiende ontwikkeling van Rodin-achtige  gestalten naar gestileerde vormen en figuren geïnspireerd op Constantin Brancusi en Jean Arp.

De tentoonstelling Waldemar Otto - Beelden uit Worpswede is te zien van 28 oktober 2017 t/m 21 januari 2018.