04 oktober t/m 11 januari Belgen op de vlucht - Gastvrij Amersfoort 1914-1918

Tentoonstelling 'Belgen op de vlucht' was te zien van 4 oktober 2014 - 11 januari 2015. De expositie gaf een indruk van het leven van gevluchte Belgen in en om Amersfoort tijdens de Eerste Wereldoorlog

Het neutrale Nederland was tijdens de Eerste Wereldoorlog een toevluchtsoord voor ruim één miljoen Belgen. Na de Duitse inval in België werd Nederland overspoeld door militairen en hun gezinnen. Daarvan kwamen er zo’n 19.000 naar Amersfoort, die met open armen werden ontvangen; een enorm aantal vergeleken met de 25.000 inwoners van de stad. Hiervan werden er 15.000 geïnterneerd in de Juliana van Stolbergkazerne, kort daarna vervangen door een groot nieuw barakkenkamp in Soesterberg. Dit Kamp Zeist was het grootste kamp van Nederland en bood ruimte voor de helft van de Belgische soldaten. Voor de burgers zijn drie dorpen van houten huisjes gebouwd: Albertsdorp, Elisabethdorp en Nieuwdorp. Het is dan ook niet vreemd dat het Belgenmonument in Amersfoort staat.

Tentoonstelling Belgen op de vlucht gaf een indruk van het leven van de Belgen in en om Amersfoort. Nagebouwde barakken illustreerden het sobere leven, werk, knutselen en opleidingen, discipline, verveling, ziekte, rammelende magen en kou. De mooiste tekeningen en schilderijen van de kampen zijn door de Belgen zelf gemaakt, zoals Rik Wouters, Gustave Desmet en Frans Hoste.

Was te zien van 4 oktober 2014 - 11 januari 2015