19 april t/m 12 juli 30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen

Ter ere van het dertigjarig bestaan van Tussen Kunst en Kitsch was in Museum Flehite van 19 april tot en met 12 juli 2015 de tentoonstelling 30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen te zien. Daarin een selectie van meer dan honderd voorwerpen uit het bekende televisieprogramma van AVROTROS.

Wie kent niet het AVROTROS-programma Tussen Kunst en Kitsch? Het populaire tv-programma vierde zijn zesdse lustrum en om dat te vieren was voorjaar en zomer 2015 de tentoonstelling 30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen te zien in Museum Flehite in Amersfoort.

De expositie is samengesteld door de experts van het tv-programma. De veertien ‘gastconservatoren’ selecteerden samen ruim honderd bijzondere (kunst)voorwerpen met een bijzonder verhaal die zij de afgelopen jaren taxeerden tijdens de opnamedagen van het tv-programma.

Elke expert selecteerde zeven pareltjes uit het eigen vakgebied. De expositie toont onder andere 17de-eeuws glas, art deco-voorwerpen en werk van grote namen zoals Escher, Picasso en Pieter Breughel de Jonge. Er zijn juwelen, meubels, archeologische vondsten en Delfts aardewerk.

Mooie en bijzondere kitsch is ook in de tentoonstelling te vinden. Een roze vijfdelig klokkenstel bijvoorbeeld. Of een houten ‘stilletje’ (poepdoos). Deze stond bij deftige huizen meestal in de slaapkamer, maar in de 17de eeuw was het zelfs niet ongewoon dat zo’n ‘doos’ in de eetkamer stond! Achter een mooi kamerscherm, dat wel.

Albert Fiks
Een ontdekking in Tussen Kunst En Kitsch leidde in 2007 zelfs tot een tentoonstelling in Amersfoort. In 2006 toonde de heer Dik Mintjes in het tv-programma namelijk enkele schilderijen aan expert Frank Welkenhuysen. Deze herkende het als werk van de Amersfoortse schilder Albert Fiks en bracht de heer Mintjes in contact met Museum Flehite. Dit resulteerde in een tentoonstelling en monografie over deze veelzijdige vergeten kunstenaar. Tussen Kunst en Kitsch-presentator Nelleke van der Krogt sprak destijds het openingswoord bij deze expositie.

Bij de zoektocht naar een locatie voor 30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen kwamen de experts uit bij het centraal gelegen Museum Flehite in Amersfoort. Museum Flehite, gevestigd in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen, biedt bovendien de huiselijke ambiance waarin de objecten uit de huiskamers van diverse Nederlanders uitstekend tot hun recht komen.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verscheen de publicatie Tussen Kunst en Kitsch, 101 ontdekkingen. In dit rijk geïllustreerde boek van Uitgeverij Waanders & De Kunst vertellen de experts over hun ervaringen tijdens de opnamedagen van Tussen Kunst en Kitsch. Bovendien worden ruim honderd spraakmakende voorwerpen uit het tv-programma nader belicht in woord en beeld. Dit boek kost € 19,95 en is verkrijgbaar in de museumwinkel.

Experts geven lezingen
Een viertal experts uit Tussen Kunst en Kitsch kwamen op zondagochtend (17 en 31 mei + 14 en 28 juni 2015) naar Flehite voor de exclusieve lezing Expert aan het woord in het museum over hun eigen expertisegebied. Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen en de tentoonstelling te bezoeken.

In de media
Telegraaf 14-4-2015

NOS Nieuws 17-4-2015