20 februari t/m 06 april Most Fragile

Jolanthe Lalkens en Sally Pittman presenteerden op diverse Amersfoortse locaties hun visie op fragiliteit. Most Fragile in Flehite was de finale van hun project in Amersfoort. In de historische ambiance van het museum werd een nieuw licht geworpen op hun foto’s en creaties, die in deze omgeving een bijna klassieke sfeer opriepen.

Fragiliteit is het sleutelwoord binnen dit kunstproject. In de foto’s van Jolanthe Lalkens komt dit naar voren via de integere, subtiele maar ook intense manier waarop zij mensen vastlegt. In de portretten die ze laat zien komt haar onderzoek naar het portret aan bod. Waar zit de kracht en waar de kwetsbaarheid? Deze zoektocht loopt ook langs haar eigen erfelijke lijn. Geïnspireerd door de antieke onderjurken uit de collectie van Sally Pittman ontdekte ze dat haar fascinatie voor fragiel textiel voortkomt uit haar eigen herinneringen als klein meisje aan de korsetten en onderjurken van haar oma. Deze herinneringen vormen een leidraad in de tentoonstelling.

Sally Pittman kiest er in haar objecten eveneens voor om het kwetsbare uit te beelden. Voor Most fragile heeft Pittman vier ‘delicate traces’ gemaakt. Deze bestaan uit tekst, beeld en gevonden voorwerpen. Twee van haar objecten zijn vanaf 20 februari te zien in Flehite. Creaties die gevormd worden door herinneringen en gevoel.

Over de kunstenaars
Binnen het werk van fotografe Jolanthe Lalkens hebben portretten altijd een belangrijke plek ingenomen. Dit ontwikkelde zich al tijdens haar studie aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Ze studeerde daar ook af met een serie van vier vrouwenportretten. Later was Lalkens onder meer verbonden aan fotoagentschap Galahad in Amsterdam. Sinds 2004 woont ze in Amersfoort en heeft ze een werkruimte in ateliergebouw De Birkt. Daar kwam onder meer de serie Moeder en kind tot stand. Hiervoor portretteerde Lalkens 25 moeders uit de wijk Vathorst met hun kind. Deze portretten werden destijds buiten op het pand van gebouw De Kamers tentoongesteld.

Sally Pittman, oorspronkelijk afkomstig uit de Amerikaanse staat Florida, werkt eveneens vanuit Amersfoort aan haar voorstellingen op het gebied van modevormgeving. Voor haar creaties gebruikt ze naast textiel uiteenlopende materialen die ze vaak onderweg tegenkomt. Dat kan gaan om verroest metaal, blikjes, bloemblaadjes of stukjes gebroken glas.