17 januari t/m 06 april Breed verzameld – Collectie Van Schaik

Breed verzameld toonde in 2015 schilderijen en sculpturen uit de ruime collectie van het echtpaar Van Schaik uit Groenekan. Wim en Hella van Schaik verzamelden in ruim zestig jaar meer dan duizend kunstwerken: schilderijen, aquarellen, tekeningen, werk in elke denkbare grafische techniek, sculpturen in hout, steen en metaal, penningen, sieraden en niet-westerse kunst.

De titel Breed verzameld verwijst enerzijds naar het ‘brede’ karakter van de verzameling, maar ook naar de schilder Dirk Breed (1920 – 2004) die in de collectie van de Van Schaiks met tientallen werken is vertegenwoordigd en met wie het echtpaar een jarenlange vriendschap onderhield.

De eerste kunstaankoop deed econoom Wim van Schaik in 1952 van zijn eerste salaris als trainee bij Wessanen. Nog zeer recent werden enkele belangwekkende schilderijen aan de collectie toegevoegd, zoals van H.N. Werkman. Wim van Schaik is inmiddels 90 jaar oud, Hella 75. Ondanks hun leeftijd komt er geen einde aan de enorme verzameldrift en is de passie voor kunst en cultuur in het geheel niet getemperd.
Het echtpaar Van Schaik was in 2011 met een schilderij van Jan Sluijters en één van Kees Maks bruikleengever van de tentoonstelling Nachtlicht in Museum Flehite. Het contact is daarna blijven bestaan, de wederzijdse belangstelling en waardering gegroeid, wat heeft geleid tot de keuze van het echtpaar om juist in Museum Flehite een belangrijk deel van de collectie aan het publiek te tonen.

Zebra op zolder
Naast schilderijen van o.a. Armando, Peter Bes, Dirk Breed, Engelbert L’hoëst, Jan Sluijters en Jaap Hillenius, omvat de collectie Van Schaik vele realistische sculpturen van veelal dierenfiguren van o.a. Pieter d’Hont, Arie Teeuwisse en Hetty Heyster. Deze sculpturen worden speels gepresenteerd op de zolder van het museum in een verrassende combinatie met foto’s van dieren uit Dierenpark Amersfoort door Ep de Ruiter.

17 januari  t/m 6 april 2015