21 januari t/m 14 mei ARMANDO tot MULDERS tot VISCH

Vanaf 21 januari 2017 toont museum Flehite in Amersfoort 'Armando tot Mulders tot Visch', een presentatie van de collectie van privéverzamelaar Wim van der Meer. De kunstverzameling bestaat uit Nederlandse moderne en hedendaagse kunst. Hoewel het zwaartepunt ligt op de nieuwe figuratie, is ook abstracte kunst vertegenwoordigd. Vergankelijkheid, kwetsbaarheid, maatschappelijk engagement en humor zijn trefwoorden die de collectie typeren.

Wim van der Meer (Zevenaar, 1962) was lange tijd werkzaam als gemeenteambtenaar, maar in zijn vrije tijd als verzamelaar, rondleider en museumdocent altijd zeer begaan met kunst. De eerste kunstaankoop van Van der Meer was een litho van Corneille. In de loop van de tijd ontwikkelde hij een voorkeur voor werken die de kwetsbaarheid van de mens en natuur verbeelden; een thema dat aansluit bij zijn persoonlijke situatie. Als kind werd bij hem hemofilie geconstateerd, een bloedziekte, waardoor hij al jong doordrongen was van de fragiliteit van het bestaan.

De collectie Van der Meer omvat olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen, sculpturen, fotografie en video. In de verzameling zijn representatieve werken opgenomen van grote namen uit de recente Nederlandse kunstgeschiedenis, zoals Armando, Henk Visch, Marc Mulders, Marlene Dumas, Sam Drukker, Ronald Zuurmond, Bas Meerman, Ronald Ophuis, Rinke Nijburg, Bas Meerman, Rosemin Hendriks, Juul Kraijer en Koen Vermeule.
Wim van der Meer heeft een voorliefde voor tekeningen en aquarel. Bij deze laatste techniek laat de verf zich minder makkelijk  controleren waardoor toevalligheden meer een rol spelen. De aquarel Der Kopf van Armando bijvoorbeeld, is voor Van der Meer een dierbaar stuk: “Juist doordat het niet perfect is, is het hoofd zo aangrijpend en ontroerend geworden.”  Ook aquarellen van  Marc Mulders, onlangs uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar 2017, zijn opgenomen in de verzameling. Zoals Vlinders, een collage met aquarel waarin tere vlinders zijn gecombineerd met christelijke thematiek. Daarnaast is Mulders ook vertegenwoordigd met zijn kenmerkende pasteuze olieverfschilderijen (Delphiniums, olieverf op doek, 2007). Van Henk Visch zijn in de tentoonstelling zowel sculpturen als tekeningen te zien.

De tentoonstelling Armando tot Mulders tot Visch past in de lijn van presentaties van kunst in privébezit, die Museum Flehite sinds 2007 heeft ingezet. Het museum toonde in het afgelopen decennium selecties uit de collecties van de echtparen Kamerbeek, Van Vliet, Van de Haterd, Verhage, Van Schaik, Roetgering en van Ger Fransen. Bij de tentoonstelling verschijnt een  gelijknamige publicatie die verkrijgbaar is in het museum.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt tevens de publicatie Armando tot Mulders tot Visch  (verkrijgbaar in de museumwinkel; verkoopprijs € 17,50).

Lezingen en rondleidingen
Tijdens de tentoonstelling organiseert Museum Flehite lezingen door kunstenaars die in de expositie vertegenwoordigd zijn. Op maandag 20 maart en maandag 27 maart zal Sam Drukker een lezing met rondleiding verzorgen. Lees meer

koop tickets