Vaste tentoonstelling Mapping Brasil. Nederlanders naar Brazilië in de 17de Eeuw

In Kunsthal KAdE is momenteel de presentatie 'Mapping Brasil' te zien, als onderdeel van tentoonstelling 'Soft Power. Arte Brasil'. Het is een presentatie met boeken, prenten en kaarten uit de zeventiende eeuw, een intensieve culturele periode. 'Mapping Brasil' laat zien dat de banden tussen Brazilië en Nederland ver teruggaan.

Tussen 1630 en 1654 heerste de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden over een deel van Brazilië; een  gebied in het noordoosten, met als uitvalsbasis de stad Recife. Na eerste jaren van chaos, stelde Gouverneur Prins Maurits vanaf 1637 orde op zaken. Hij trok niet alleen naar Brazilië. In zijn kielzog gingen kunstenaars (Frans Post, Albert Eckhout), wetenschappers (de astronoom Georg Markgraf, de arts Willem Piso), cartografen en botanici mee. Zij brachten het landschap, de bevolking, de flora en fauna en de cultuur in kaart. Letterlijk en figuurlijk. De boeken en prenten die verschenen op basis van deze trips en onderzoeken behoorden lange tijd tot de standaardwerken over Brazilië, omdat de Nederlanders de eersten waren die deze elementen van de Braziliaanse natuur en cultuur indexeerden., De schilderijen van Frans Post en Albert Eckhout zijn belangrijke ‘notities’ van het Brazilië mid-zeventiende eeuw. Nadat de Nederlanders vertrokken uit Brazilië hebben ook Fransen, Engelsen, Duitsers en Portugezen het land in kaart gebracht.

Mapping Brasil is een presentatie met de boeken, prenten, kaarten, atlassen en overige documenten van deze intensieve culturele periode, van makers uit zowel Nederland als andere Europese landen. Deze bronnen worden aangevuld met animaties van schilderijen en boeken en een geconstrueerde animatie van het Nassaupaleis. Deze video’s zijn geproduceerd door het Cultural Centrum Itaú dat een grote collectie ‘Brasiliana’ bezit. In hun centrum in São Paulo is een permanente expositie ingericht met stukken uit de collectie. Onderdeel hiervan zijn korte films en animaties over de belangrijkste boeken uit de verzameling. 
De boeken en prenten die verschenen op basis van deze trips en onderzoeken behoorden lange tijd tot de standaardwerken over Brazilië, omdat de Nederlanders de eersten waren die deze elementen van de Braziliaanse natuur en cultuur indexeerden. De schilderijen van Albert Eckhout - die na zijn terugkeer uit Brazilië neerstreek in Amersfoort - vormden onder meer de inspiratie voor decoratieve wandpanelen die Jacob van Campen schilderde voor het landhuis Randenbroek. Deze panelen zijn in langdurige bruikleen bij Museum Flehite in Amersfoort

Mapping Brasil is tegelijk te zien met  Soft Power. Arte Brasil. Een grote tentoonstelling met een overzicht van 38 Braziliaanse hedendaagse kunstenaars en kunstenaarsgroepen over actuele thema’s in het land. Aanleiding voor deze expositie zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het tweede grote sportevenement Brazilië in korte tijd organiseert, na het WK voetbal in 2014. Kunsthal KAdE onderzoekt met Soft Power. Arte Brasil. de vraag wat de essentie van het land is dat zich op deze manier presenteert? Een deel van het antwoord op die vraag kan gevonden worden in het werk van de beeldend kunstenaars en collectieven die zich in het eigentijdse Brazilië manifesteren. Hun werk adresseert een waaier aan thema’s: van de positie van de inheemse bevolking in het noorden van het land tot het waterprobleem in São Paolo en de economische politiek

Te zien van 21 mei t/m 28 augustus 2016 in Kunsthal KAdE