Vaste tentoonstelling Kunstenaars verankeren Caspar van Wittel in Amersfoort

Hoe kunnen we het erfgoed van de beroemde 17e eeuwse Amersfoortse kunstenaar Caspar van Wittel verankeren in de binnenstad? De gemeente Amersfoort stelde deze vraag aan kunstenaars en designers. T/m 30 oktober kon iedereen een stem uitbrengen op zijn favoriete kunstwerk. nu wachten we op de uitslag.

Na de oproep van de gemeente Amersfoort werden er maar liefst 27 verrassende projectvoorstellen van hoge kwaliteit ingediend. De ontwerpen zijn gebaseerd op de camera obscura, een instrument dat Van Wittel waarschijnlijk regelmatig gebruikte. Kunstenaars Jeroen Bisscheroux, Rob Voerman, Kamiel Vorwerk en Marlou Rutten zijn door de gemeente Amersfoort gevraagd om hun ontwerp voor  ‘de Camera Obscura van Caspar van Wittel’ verder uit te werken.


Publiek stemt mee
Tussen 1 en 30 oktober presenteren de kunstenaars hun ontwerpen in Museum Flehite. U kunt hier de voorstellen bekijken en stemmen op uw favoriet. Is dat de Obovaal van Marlou Rutten, die de illusie van een levend schilderij schept? Vergezichten van Jeroen Bisscheroux, een periscoop die bezoekers de kans biedt om de omgeving van het museum te bekijken door de ogen van Casper van Wittel? Het Van Wittelhuis van Rob Voerman dat de schilderijen van Caspar van Wittel tot leven brengt? Of juist Camera obscura van Casper van Wittel, de driedimensionale kijktunnel van Kamiel Vorwerk met een combinatie van Van Wittels Italiaanse stadsgezichten en een rechtstreeks gezicht op Amersfoort.

ER KAN NIET MEER GESTEMD WORDEN, BINNENKORT VOLGT DE UITSLAG

Caspar van Wittel
Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. Met de tentoonstelling 'MAESTRO VAN WITTEL – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht’ eerden Museum Flehite en Kunsthal KAdE van jan 2019 – mei 2019 deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen vele werken van de beroemde Amersfoorter naar zijn thuisstad.

Nu alle bruiklenen weer terug zijn naar Italië, Engeland, Spanje, Frankrijk en Duitsland willen we het erfgoed van Caspar van Wittel blijvend in Amersfoort verankeren. Op deze manier blijft zijn erfgoed ook na de tentoonstelling in zijn thuisstad zichtbaar voor een groot publiek.

Samenwerking
De ontwerp-opdracht is een onderdeel van de marketingcampagne 'Ontdek Hollandse Meesters in Utrecht & Amersfoort'. Dit is een samenwerking van Utrecht Marketing, Citymarketing Amersfoort, Amersfoort in C, Centraal Museum Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht.