13 mei t/m 31 december Johan & Maurits - van vriend tot vijand

In 2019 is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt ter dood werd veroordeeld. Van Oldenbarnevelt, grondlegger van het huidige democratische Nederland, werd in Amersfoort geboren. Reden voor Museum Flehite om aandacht te besteden aan deze bijzondere inwoner.

Aan de hand van het koningsdrama dat zich destijds heeft afgespeeld tussen Van Oldenbarnevelt en Prins Maurits krijgen bezoekers een beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse rechtstaat zoals we die nu nog kennen. Maar ook inzicht in een menselijk drama: hoe kon het dat het gouden duo Johan en Maurits, de één rasbestuurder, de ander een groot militair talent, na jaren van succes lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan?

Stadsbijeenkomst op 13 mei 2019
Op maandag 13 mei 2019, de 400e sterfdag van Johan van Oldenbarnevelt, vindt in theater De Lieve Vrouw in Amersfoort een Stadsbijeenkomst plaats voor geïntersseerden en initiatiefnemers rond de herdenking van Van Oldenbanrnevelt. Eén van de sprekers bij dit event is prof. dr. Maarten Prak. Prak is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en een wandelende encyclopedie op het gebied van de Gouden Eeuw. Studenten noemen zijn colleges 'een ware belevenis'. Zijn grote betrokkenheid, expertise en gevoel voor humor leverde professor Prak in 2013 de titel Docent van het Jaar op.  

Kinderstadswandeling met Abe de Verteller
Wie was Johan van Oldenbarnevelt? En waarom kreeg hij ruzie met Prins Maurits?
Speciaal voor kinderen en hun (groot-)ouders biedt Abe de verhalenverteller in samenwekring met Museum Flehite een familiewandeling over misschien wel de beroemdste historische inwoner van Amersfoort. Lopend door de oude binnenstad ga je op zoek naar de plaatsen die herinneren aan het leven van Johan.
De eerste wandeling is op zaterdag 18 mei 2019. Mer informatie en aanmelden.

Oldenbarneveltsteegdiner
In het hartje van de Amersfoortse binnenstad, tussen de Kortegracht en Valkestraat, ligt de Oldenbarneveltsteeg. Deze vermeende geboorteplek van de kleine Johan vormt op 24, 25 en 26 mei het decor van een interactief theaterdiner. Er is plaats voor ca. 60 mensen die in de steeg aan lange tafels genieten van een diner. Onderwijl verschijnt een historische figuur uit de tijd van Van Oldenbarnevelt ten tonele en komt de geschiedenis van Johan tot leven.
Tijd: 18.00 uur
Kosten: 24,- (exclusief drankjes)
Aanmelden: info@wintervreugde.nl 

Breed gedragen initiatief
Het initiatief om Johan van Oldenbarnevelt te herdenken wordt breed gedragen in de Amersfoortse samenleving. Meer dan dertig organisaties hebben aangegeven te willen aanhaken aan het herdenkingsjaar. Dit resulteert in een uitgebreid stadsprogramma in 2019 met o.a. een theatervoorstelling, diverse themawandelingen, lezingen, themarondvaarten en exposities. 

Wil je meer informatie over het Stadspgrogramma Johan van Oldenbarnevelt? Abonneer je dan op de maandelijkse nieuwsbrief.

Of kijk op de website www.jvo2019.nl