07 september t/m 01 juni Johan & Maurits - Van vriend tot vijand

*** Museum Flehite is gesloten t/m 28 april*** Van Oldenbarnevelt, grondlegger van het huidige democratische Nederland, werd in Amersfoort geboren. 400 Jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt ter dood werd veroordeeld. Reden voor Museum Flehite om met een kleine presentatie aandacht te besteden aan deze bijzondere inwoner.

Aan de hand van het koningsdrama dat zich destijds heeft afgespeeld tussen Van Oldenbarnevelt en Prins Maurits krijgen bezoekers een beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse rechtstaat zoals we die nu nog kennen. Maar ook inzicht in een menselijk drama: hoe kon het dat het gouden duo Johan en Maurits, de één rasbestuurder, de ander een groot militair talent, na jaren van succes lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan?

In de presentatie is onder meer het authentieke dagboek van Oldenbarnevelts dienaar Jan Francken, die verslag heeft gedaan van de laatste maanden van zijn meester in gevangenschap.

Kijk ook eens op de website www.jvo2019.nl