Video: Bep Rietveld, kunstenares in oorlogstijdVideo: Bep Rietveld, kunstenares in oorlogstijd

Video: Bep Rietveld, kunstenares in oorlogstijd

Video 2 uit het leven en werk van Bep Rietveld

In een drietal video's vertelt Martine Eskes in het kort over het bewogen leven van haar moeder Bep Rietveld.

Video 2: Bep Rietveld kunstenares in het Jappenkamp

Kunstenares Bep Rietveld trouwde jong en kreeg haar eerste kind op haar negentiende. Het huwelijk hield niet lang stand en in 1937 vertrok Bep met haar zoontje Fons naar Nederlands-Indië om een nieuw leven te beginnen met jeugdvriend Dennis Coolwijk. Er werden drie kinderen geboren, waarvan er één overleed. Toen de oorlog uitbrak werd Bep met haar kinderen geïnterneerd in een Jappenkamp. In deze zware en onzekere periode maakte zij meer dan honderd portretten van medegevangenen en hun kinderen. De portretten waren soms het enige aandenken voor de moeders aan hun overleden kinderen of hun zonen die werden weggevoerd naar de mannenkampen en waarvan het onzeker was of ze die ooit nog terug zouden zien. Het tekenen gaf ook Bep houvast. Zij tekende met krijt op elk stuk papier dat zij maar te pakken kon krijgen.

T/m 24 januari 2021 te zien in de tentoonstelling Bep Rietveld  (1913-1999), schilder-tekenaar in oorlogs- en vredestijd.

Bekijk ook Video 1: Bep Rietveld, in de leer bij Charley Toorop

Bekijk ook Video 3: Bep Rietveld, kunstenares in vredestijd

Martine Eskes vertelt over het leven van haar moeder Bep RietveldMartine Eskes vertelt over het leven van haar moeder Bep Rietveld
Stadsplattegrond 1588
Stadsplattegrond 1588
16 mei 2021 - 20 juni 2021

MuseumJeugdUniversiteit

Lees meer
5 mei 2020 - 31 december 2021

Online expositie: Amersfoort - 75 jaar vrijheid

Lees meer

 

Naar agenda overzicht