Over het museumOver het museum

Over het museum

Welkom in Museum Flehite

Museum Flehite: huis voor kunst en cultuur midden in de historische binnenstad van Amersfoort. Het museum is gevestigd in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen en laat de geschiedenis van de stad zien. Ook zijn er afwisselende tentoonstellingen met (inter)nationale kunst. Tijdens je bezichtiging kun je genieten van een hapje en een drankje in het museumcafé.* Een cultureel uitstapje naar Museum Flehite is goed te combineren met een bezoek aan de gezellige binnenstad voor een compleet dagje uit.

* Vanwege maatregelen om de verspreing van Covid-19 tegen te gaan kunnen er voorlopig geen drankjes en hapjes worden geserveerd in het museumcafé.

Dagje uit in Amersfoort 

Dagje uit met vriendinnen in Amersfoort

Nu in het museum

Ga naar een overzicht van onze actuele tentoonstellingen

Vaste opstelling

Gezicht op Amersfoort 

Een grote maquette laat een deel van 17e-eeuws Amersfoort tot leven komen. De maquette is gebaseerd op het grote stadsgezicht van Matthias Withoos. Hij schilderde in 1671 de ommuurde stad aan de Eem, omgeven door het lege platteland. In de stad steken twee kerken hoog boven de daken van de huizen uit, de Onze-Lieve-Vrouwetoren en de Sint-Joriskerk. 

Johan van Oldenbarnevelt-collectie 

Al vanaf het begin verzamelt Museum Flehite voorwerpen rond de beroemde staatsman Johan van Oldenbarnevelt, die in Amersfoort is geboren. In 1903 werd Museum Flehite de trotse eigenaar van het stokje waarop Van Oldenbarnevelt zou hebben gesteund, toen hij het schavot betrad om te worden onthoofd. In 2010 liet het kunstenaarsduo RAVAGE zich door deze gebeurtenis inspireren voor het schilderij Executie van Oldenbarnevelt.

Schilders rond Jacob van Campen 

Jacob van Campen, de bekende bouwmeester van het Paleis op de Dam, bracht veel tijd door op zijn buitenplaats Randenbroek, net buiten Amersfoort. Als Amersfoorter maakte hij in 1651 een portret van Leendert Nicasiusz, de held die een uitslaande brand boven in de Onze-Lieve-Vrouwetoren wist te blussen. Op Randenbroek leerde Van Campen ook jonge schilders het schildersvak, waaronder Matthias Withoos, de schilder van het stadsgezicht en van vele andere werken in de museumcollectie. Op zijn beurt leidde Withoos weer een nieuwe generatie schilders op, zoals zijn dochter Alida en Jasper van Wittel, later Gaspare Vanvitelli.

Post-impressionist Hendrik Jan Wolter 

Regelmatig wordt werk geëxposeerd van de post-impressionistisch en luministische schilder Hendrik Jan Wolter (1873 – 1952). In de museumcollectie bevinden zich Amersfoortse stadsgezichten maar ook werk dat hij maakte tijdens zijn reizen naar Engeland en Italië. Uitzonderlijk in Wolters oeuvre is Gastelingen uit 1899, waarop hij de bewoners van de Mannenzaal van het Sint-Pieters- en Bloklandsgasthuis vastlegde tijdens hun zondagse wandeling naar de Sint-Joriskerk.

Motoren van de Amersfoortse firma Eysink 

In Amersfoort werden kort voor 1900 auto’s gemaakt door Eysink, Nederlands oudste automobielfabrikant. Nadat het bedrijf na de Eerste Wereldoorlog was overgestapt op motorfietsen, werden de motoren van Eysink een begrip en behaalden bij internationale wedstrijden talloze successen. Vier glimmende motorfietsen van Eysink van vóór 1940 zijn grote blikvangers in de museumopstelling op zolder. Daarnaast wordt in deze zaal aandacht geschonken aan bedrijven en fabrieken die langs de Eem en sinds 1863 langs de spoorlijn tot ontwikkeling kwamen.

Ooggetuigen van de oorlog / Amersfoort 1940-1945

Deze vaste presentatie op de zolder combineert voorwerpen uit de museumcollectie met foto’s en dagboekfragmenten uit Archief Eemland. Samen geven zij een indrukwekkend beeld van deze onvoorspelbare, dreigende en soms alledaagse bezettingsjaren. Lees hoe de 15-jarige Bep het grote bombardement van 13 oktober 1944 beschrijft, terwijl enkele dagen later een moeder met kind poseert tegen een achtergrond van kapot gebombardeerde huizen. Meer

Gebouw 

Vergeet niet om onderweg te genieten van het gebouw. Op de fundamenten van de eerste  stadsmuur werden rond 1540 drie indrukwekkende huizen gebouwd.  In deze drie laatmiddeleeuwse muurhuizen is Museum Flehite gevestigd. Het pand aan de Breestraat 76 is nog het meest in oorspronkelijke staat, met muurschilderingen uit de begintijd. Meer over het gebouw 

Meer dan alleen tentoonstellingen  

Flehite biedt méér dan een fraaie collectie en bijzondere tentoonstellingen. Het organiseert rondleidingen, vakantie-activiteiten, lezingen en workshops. Zie daarvoor ook onze agenda. Verder kun je vier keer per jaar meedoen aan de Wijnroute Amersfoort. Je kunt tijdens deze route genieten van heerlijke wijnen, bijpassende gerechten, de mooie binnenstad van Amersfoort en Museum Flehite.

Celdeur van de Dieventoren
Celdeur van de Dieventoren
23 oktober 2020

Portrettekenen voor kinderen - Herfstvakantie

Lees meer
20 oktober 2020

Familieworkshop Ontroerdoek - herfstvakantie

Lees meer
22 oktober 2020

Kinderworkshop Ontroerdoek - herfstvakantie

Lees meer

 

Naar agenda overzicht