Over het museumOver het museum

Over het museum

Welkom in Museum Flehite

Museum Flehite ligt in het hart van de historische binnenstad van Amersfoort. Het museum is gehuisvest in drie prachtige laatmiddeleeuwse muurhuizen en heeft een diepe connectie met de stad en haar verleden. Hier komt op een aansprekende manier de geschiedenis van Amersfoort tot leven of genieten bezoekers van wisselende tentoonstellingen met zowel nationale als internationale kunst. Bij de tentoonstellingen staan er ook veel aanvullende activiteiten op het programma, zoals rondleidingen, vakantie-activiteiten, lezingen en workshops voor jong en oud.

Tijdens je bezoek kun je genieten van een hapje en een drankje in het museumcafé. Een cultureel uitstapje naar Museum Flehite is goed te combineren met een bezoek aan de gezellige binnenstad voor een compleet dagje uit.

Dagje uit in Amersfoort 

Dagje uit met vriendinnen in Amersfoort

Gebouw 

Vergeet bij aankomst niet te genieten van het markante museumgebouw. Op de fundamenten van de eerststadsmuur werden rond 1540 drie indrukwekkende huizen gebouwd. In deze drie laatmiddeleeuwse muurhuizen is Museum Flehite gevestigd. Het pand aan de Breestraat 76 is nog het meest in oorspronkelijke staat, met muurschilderingen uit de begintijd.

Meer over het gebouw 

Nu in het museum

Ga naar een overzicht van onze actuele tentoonstellingen

Vaste opstelling

 

Gezicht op Amersfoort 

Een grote maquette laat een deel van 17e-eeuws Amersfoort tot leven komen. De maquette is gebaseerd op het grote stadsgezicht van Mathias Withoos. Hij schilderde in 1671 de ommuurde stad aan de Eem, omgeven door het lege platteland. In de stad steken twee kerken hoog boven de daken van de huizen uit, de Onze-Lieve-Vrouwetoren en de Sint-Joriskerk. 

Na een omvangrijke restauratie is Gezicht op Amersfoort, een van de grootste 17e-eeuwse stadsgezichten van Nederland, weer te zien in het warme avondlicht en met de heldere kleuren zoals Mathias Withoos het iconische panorama in 1671 heeft geschilderd. Met gebruik van cartografie koos de schilder een imaginaire heuvel in het noordwesten als zichtpunt om zo de bloeiende handel en nijverheid van Amersfoort in beeld te brengen.

Schilders rond Jacob van Campen 

Jacob van Campen, de bekende bouwmeester van het Paleis op de Dam, bracht veel tijd door op zijn buitenplaats Randenbroek, net buiten Amersfoort. Als Amersfoorter maakte hij in 1651 een portret van Leendert Nicasiusz, de held die een uitslaande brand boven in de Onze-Lieve-Vrouwetoren wist te blussen. Op Randenbroek leerde Van Campen ook jonge schilders het schildersvak, waaronder Mathias Withoos, de schilder van het stadsgezicht en van vele andere werken in de museumcollectie. Op zijn beurt leidde Withoos weer een nieuwe generatie schilders op, zoals zijn dochter Alida en Jasper van Wittel, later Gaspare Vanvitelli.

Post-impressionist Hendrik Jan Wolter 

Regelmatig wordt werk geëxposeerd van de post-impressionistisch en luministische schilder Hendrik Jan Wolter (1873 – 1952). In de museumcollectie bevinden zich Amersfoortse stadsgezichten maar ook werk dat hij maakte tijdens zijn reizen naar Engeland en Italië. Uitzonderlijk in Wolters oeuvre is Gastelingen uit 1899, waarop hij de bewoners van de Mannenzaal van het Sint-Pieters- en Bloklandsgasthuis vastlegde tijdens hun zondagse wandeling naar de Sint-Joriskerk.

Motoren van de Amersfoortse firma Eysink 

In Amersfoort werden kort voor 1900 auto’s gemaakt door Eysink, Nederlands oudste automobielfabrikant. Nadat het bedrijf na de Eerste Wereldoorlog was overgestapt op motorfietsen, werden de motoren van Eysink een begrip en behaalden bij internationale wedstrijden talloze successen. Vier glimmende motorfietsen van Eysink van vóór 1940 zijn grote blikvangers in de museumopstelling op zolder. Daarnaast wordt in deze zaal aandacht geschonken aan bedrijven en fabrieken die langs de Eem en sinds 1863 langs de spoorlijn tot ontwikkeling kwamen.

Ooggetuigen van de oorlog / Amersfoort 1940-1945

Deze vaste presentatie op de zolder combineert voorwerpen uit de museumcollectie met foto’s en dagboekfragmenten uit Archief Eemland. Samen geven zij een indrukwekkend beeld van deze onvoorspelbare, dreigende en soms alledaagse bezettingsjaren. Lees hoe de 15-jarige Bep het grote bombardement van 13 oktober 1944 beschrijft, terwijl enkele dagen later een moeder met kind poseert tegen een achtergrond van kapot gebombardeerde huizen. Meer

Meer dan alleen tentoonstellingen  

Flehite biedt méér dan een fraaie collectie en bijzondere tentoonstellingen. Het organiseert rondleidingen, vakantie-activiteiten, lezingen en workshops. Zie daarvoor ook onze agenda

Kamperbinnenpoort, 1817
Kamperbinnenpoort, 1817
28 november 2024

Kennisevent Mentaal Welzijn Jongeren

Lees meer
6 juli 2024 - 10 november 2024

Tip: Stadsbrouwerij De Drie Ringen

Lees meer
6 juli 2024 - 10 november 2024

tip: Waterkaart van Fasade

Lees meer

 

Naar agenda overzicht