Caspar van WittelCaspar van Wittel

Caspar van Wittel

Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht

Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, leerde het schildersvak van Mathias Withoos (1627- 1703) en verhuisde rond 1673 naar Italië. Hier maakte hij al snel furore met zijn kunst. Hij werd er bekend als Gaspare Vanvitelli, en zijn vernieuwende stadsgezichten, zogeheten vedute, veroorzaakte een sensatie bij belangrijke opdrachtgevers. Van Wittel wordt daarom beschouwd als de pionier van het vedute-genre, dat later in de 18de eeuw verder tot bloei kwam dankzij kunstenaars als Canaletto en Francesco Guardi. Van Wittel keerde overigens niet meer terug naar Nederland. Hier bleef hij als kunstenaar onbekend.  

Zicht op de Tiber in Rome en de Darsena in Napels
Toen de 18-jarige Van Wittel naar Italië trok voor zijn verdere artistieke ontwikkeling, was Rome een vrij logische bestemming voor hem. Zijn leermeester Mathias Withoos had zelf de tocht al eerder gemaakt en schilderde na terugkeer in Amersfoort nog regelmatig impressies van de stad, ook in de periode dat Van Wittel in zijn atelier werkte. Tijdens zijn verblijf in Rome was de Tiber een bron van inspiratie voor Caspar, ook de Engelenburgt maakte vaak onderdeel uit van zijn compositie. Van Wittel woonde ook enkele jaren in Napels. Een favoriet onderwerp voor zijn werk was de ‘Darsena’, de marine-haven van Napels. Van Wittel volgt hierbij vrij consequent hetzelfde schema: een panoramisch zicht op de werven, rechts het Castel dell’Ovo en hoog op de berg de burcht Sant’Elmo.

Aandenken aan Grand Tour
Engelse, jonge adellijke mannen maakten in de de 18e eeuw vaak een culturele en educatieve rondreis door Europa. Deze 'Grand Tour' nam zo'n anderhalf à twee jaar in beslag. De Grand Tourists wilden maar al te graag een stadsgezicht zoals die van Van Wittel als ‘souvenir’ mee naar huis nemen en vormden een goede klantenkring. John Astley van Melton Constable Hall, Norfolk was ook een aantal jaar in Italië op Grand Tour. In 1714 bestelde hij als aandenken aan zijn reis deze werken waarschijnlijk in het atelier van Van Wittel in Rome. Al die jaren zijn de Italiaanse stadsgezichten in zijn familie gebleven. 

Langegracht in de sneeuw, 1950
Langegracht in de sneeuw, 1950
3 januari 2023

Kinderworkshop: Oud en nieuw!

Lees meer
27 december 2022

Kinderworkshop: Natuurlijk getekend

Lees meer
23 december 2022 - 24 december 2022

Sfeervolle kunstkerstmarkt in de historische Mannenzaal

Lees meer

 

Naar agenda overzicht

return; 1