Nieuw kunstwerk: ObovaalNieuw kunstwerk: Obovaal

Nieuw kunstwerk: Obovaal

Oog van beton, nu te zien

Obovaal, het meest recente kunstwerk van Marlou Rutten, is geplaatst op het terras van museum Flehite. Het kunstwerk werkt volgens het principe van een camera obscura, en vormt een nagedachtenis voor de Amersfoortse schilder Caspar van Wittel, welke de camera obscura gebruikte bij het vervaardigen van zijn schilderijen. Het is een kunstwerk wat verwondert en de illusie schept van een levend schilderij. Nu is Obovaal alleen nog van de overkant van de singel te bezichtigen, zodra Museum Flehite de deuren weer opent, kan iedereen het werk van dichtbij komen bekijken.

Gaspare degli Occhiali

De bijnaam van de geroemde 17e eeuwse kunstschilder Caspar van Wittel was ‘Gaspare degli Occhiali’, Caspar met de bril. Deze bijnaam had hij te danken aan zijn onmiskenbare oog voor detail en de onnadrukkelijke gewoonheid waarmee hij zijn omgeving registreerde. Hoogstwaarschijnlijk gebruikte Van Wittel een camera obscura als hulpmiddel om details van stadsgezichten te kaderen en uit te lichten. "Het is een mysterieus principe waar je uren in kan verdwalen", aldus Marlou Rutten.

Ruttens fascinatie ontmoet Van Wittel

Om het nalatenschap van Van Wittel te vieren, heeft Marlou Rutten een ontwerp gemaakt wat de kijker deelgenoot maakt van zijn werkwijze. Obovaal is een levensgrote camera obscura dat het stadsgezicht toont van de Koppelpoort in Van Wittels geboorteplaats Amersfoort. Het is een beeld wat bovenal verwondert. De magie schuilt in het live representeren van de werkelijkheid waardoor de illusie van een levend schilderij ontstaat. Het getoonde beeld zal nooit twee keer hetzelfde zijn want de werkelijkheid verandert constant.

Marlou Rutten

Het werk van Marlou Rutten wordt gekenmerkt door eigenzinnige producten en objecten waarmee ze de tastbare waarde onderzoekt van dat wat niet wordt opgemerkt door onze zintuigen. Door objecten te creëren die natuurlijke fenomenen op onconventionele manieren vertalen en registreren, speelt ze met de zintuiglijke waarneming. Er is een onlosmakelijk verband tussen haar werk en de context waarin het wordt beleefd. Marlou's werk bestaat, creëert en wordt opnieuw gedefinieerd door zijn werkelijke omgeving. Kenmerkend voor haar werk is de verfijnde esthetiek, de poëtische waarde en de aandacht voor vorm, materiaal en kleur.

Oproep gemeente Amersfoort

In mei 2019 legde de gemeente Amersfoort kunstenaars en designers de vraag voor hoe het erfgoed van de beroemde 17e eeuwse Amersfoortse kunstenaar Caspar van Wittel een plek kon krijgen in de binnenstad. Na de oproep van de gemeente Amersfoort werden er maar liefst 27 verrassende projectvoorstellen van hoge kwaliteit ingediend. De meerderheid van de jury wilde graag het werk van Rutten laten uitvoeren om te laten plaatsen op het terras van Museum Flehite. Dit project is mede ondersteund door De Vrienden van Van Wittel.

Obovaal door Marlou Rutten. Fotografie: Passian Smit

Videoverslag Stadsbron

Door Rob Lampe, 26 mei 2021

Door Rob Lampe, 26 mei 2021

Beelden van de plaatsing

Fotografie: Rik Jagtenberg

Biervaatje
Biervaatje
1 april 2023 - 7 april 2023

Deel je Museumkaart!

Lees meer
21 maart 2023 - 20 juni 2023

Gratis rondleidingen op dinsdagmiddag

Lees meer
1 maart 2023 - 26 juni 2023

Sculpture Breathes Life, altijd wat leuks voor kids

Lees meer

 

Naar agenda overzicht

return; 1