MannenzaalMannenzaal

Mannenzaal

Samenwerking met St. Pieters en Bloklands Gasthuis

Museum Flehite en St. Pieters en Bloklands Gasthuis zijn van plan om in de toekomst te gaan samenwerken rond de exploitatie van de Mannenzaal en de bijbehorende Kapel. Museum Flehite - onderdeel van de museumkoepel Amersfoort in C - onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een vernieuwend en ambitieus plan onder de naam van Museum Amersfoort NL. St. Pieters en Bloklands Gasthuis en het museum zien goede mogelijkheden om de exploitatie van de Mannenzaal te integreren in deze plannen. De komende tijd verkennen de partijen de mogelijkheden voor een duurzame samenwerking. Vanaf 1 april 2023 geeft Museum Flehite museale invulling aan de Mannenzaal.

Een unieke historische parel 

De monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis is een unieke historische parel van Amersfoort. Vanaf 1531 kregen armlastige mannen er een slaapplaats en eten. Met zijn grotendeels nog oorspronkelijke inrichting, zelfs de bedstedes zijn nog aanwezig, is dit de enige nog bewaarde gasthuiszaal met aangrenzende kapel in Nederland.  

Behoud en presentatie van de collectie 

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis heeft door de eeuwen heen een collectie opgebouwd met archief, schilderijen en objecten, gebruiksvoorwerpen van bewoners en regenten. De organisatie werkt nu al met Amersfoort in C samen op het gebied van beheer, behoud en presentatie van de collectie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bij Amersfoort in C aanwezige expertise op het gebied van collectiebeheer. 

Partners in Amersfoort

De Mannenzaal kent al lange tijd een nauwe samenwerking met instellingen als Levende Historie, Gilde Amersfoort, Amersfoortse Gidsen en de Waterlijn. Het is de wens van Amersfoort in C en het St. Pieters en Bloklands Gasthuis om deze samenwerking ook in de nieuwe opzet voort te zetten.

Samenwerking is essentieel

“Voor het behoud en de presentatie van het bijzondere erfgoed van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis is samenwerking essentieel. Door deze samenwerking met Amersfoort in C hopen we duurzaam het prachtige erfgoed met de stad en haar bezoekers te delen, zodat de historie zichtbaar is en blijft.” zegt Martin van Hoogevest, directeur Stichting St. Pieters en Bloklands Gasthuis Cultureel Erfgoed. 

“De beoogde samenwerking tussen de Mannenzaal en Museum Flehite past uitstekend bij de toekomstplannen voor Museum Amersfoort NL. Hoe mooi is het als je straks met één kaartje alles kunt bezoeken. Met ook de Elleboogkerk erbij krijgt Amersfoort een prachtig museumkwartier.” aldus Paul Baltus, directeur Amersfoort in C. 

De Mannenzaal, fotografie: PBG Cultureel Erfgoed

De oorspronkelijke inrichting, zoals de bedstedes, is grotendeels nog aanwezig. Foto: PBG Cultureel Erfgoed

Voorhang van de synagoge
Voorhang van de synagoge
30 januari 2023 - 24 februari 2023

Dit is nu wél te zien in Amersfoort

Lees meer

 

Naar agenda overzicht

return; 1