Hoe word je een kunsthistoricus?

Wanneer is een kunstwerk eigenlijk gemaakt? En hoe kun je dit zien? In een drietal colleges voor kinderen bij Museum Flehite, het Mondriaanhuis en Kunsthal KAdE ga je samen met kunstkenner Jolinda de Lang op zoek naar het antwoord. Leer kijken, vergelijken en onderzoeken als een echte kunsthistoricus.

Speciaal voor nieuwsgierige kinderen organiseert de Museum Jeugd Universiteit een reeks colleges. Experts geven daarin antwoord op de leukste, gekste en spannendste vragen. Zoals: Vraag jij je ook wel eens af wanneer een kunstwerk eigenlijk is gemaakt? En hoe je dit kan zien?

In een reeks van drie colleges gaan de deelnemers op zoek naar antwoorden. En leren zo al doende te werken als een kunsthistoricus. Het volledige programma ziet er als volgt uit:

11 februari 2018: Hoe kijkt een kunsthistoricus naar kunst?
Locatie: Museum Flehite. Tijd: 13:00 uur
Kunstkenner Jolinda de Lang kijkt elk jaar samen met duizenden mensen naar kunst. Zij weet precies welke vragen je moet stellen. Door te kijken, te vergelijken en te onderzoeken leer je waar je op moet letten en zet je jouw eerste stappen als kunsthistoricus. De studenten bestuderen de collectie van Museum Flehite op zaal.

4 maart 2018: Hoe kijkt een kunsthistoricus naar Mondriaan?
Locatie: Mondriaanhuis. Tijd: 13:00 uur
Piet Mondriaan is een beroemde schilder. Wat kom je over hem te weten als je met een kunsthistorisch oog kijkt naar zijn werk? Jolinda de Lang neemt jullie mee langs de kunstwerken in het Mondriaanhuis. Samen met haar ontdek je verhalen over Piet Mondriaan.

8 april 2018: Hoe kijkt een kunsthistoricus naar hedendaagse kunst?
Locatie: Kunsthal KAdE. Tijd: 13:00 uur
Ziet een kunsthistoricus verschillen tussen kunst van de vorige eeuw en kunst van nu? En hoe kijkt een kunsthistoricus naar kunst die nu wordt gemaakt? In Kunsthal KAdE ga je als een echte kunsthistoricus hedendaags kunst bekijken.

Voor meer informatie en aanmedlen voor de collegereeks zie de Museum Jeugd Universiteit

 

  • Flehite verhuist tijdelijk naar Rietveldpaviljoen

    In de tweede helft van 2018 ondergaat het monumentale gebouw van Museum Flehite een grondige renovatie. Daarom zullen de tentoonstellingen vanaf eind mei tijdelijk plaatsvinden in het Rietveldpaviljoen Amersfoort aan de Zonnehof. lees meer

  • Verwacht: Schatten van Amersfoort in het Eemhuis

    Vanaf 8 juni 2018 organiseert de Oudheidkundige Vereniging Flehite, in samenwerking met Museum Flehite, de tentoonstelling Schatten van Amersfoort in de publieksruimte van Archief Eemland in het Eemhuis. Aanleiding voor de expositie is het 140-jarig bestaan van de oudheidkundige vereniging. lees meer

  • Armando tot Mondriaan tot Wolter

    Vanwege een grondige renovatie van het eigen pand, organiseert Museum Flehite deze zomer een tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort. In deze nieuwe context toont het museum werk uit de eigen collectie plus enkele schilderijen van Mondriaan en Armando; twee kunstenaars die een bijzondere band hebben met Amersfoort. lees meer