Hoe word je een kunsthistoricus?

Wanneer is een kunstwerk eigenlijk gemaakt? En hoe kun je dit zien? In een drietal colleges voor kinderen bij Museum Flehite, het Mondriaanhuis en Kunsthal KAdE ga je samen met kunstkenner Jolinda de Lang op zoek naar het antwoord. Leer kijken, vergelijken en onderzoeken als een echte kunsthistoricus.

Speciaal voor nieuwsgierige kinderen organiseert de Museum Jeugd Universiteit een reeks colleges. Experts geven daarin antwoord op de leukste, gekste en spannendste vragen. Zoals: Vraag jij je ook wel eens af wanneer een kunstwerk eigenlijk is gemaakt? En hoe je dit kan zien?

In een reeks van drie colleges gaan de deelnemers op zoek naar antwoorden. En leren zo al doende te werken als een kunsthistoricus. Het volledige programma ziet er als volgt uit:

11 februari 2018: Hoe kijkt een kunsthistoricus naar kunst?
Locatie: Museum Flehite. Tijd: 13:00 uur
Kunstkenner Jolinda de Lang kijkt elk jaar samen met duizenden mensen naar kunst. Zij weet precies welke vragen je moet stellen. Door te kijken, te vergelijken en te onderzoeken leer je waar je op moet letten en zet je jouw eerste stappen als kunsthistoricus. De studenten bestuderen de collectie van Museum Flehite op zaal.

4 maart 2018: Hoe kijkt een kunsthistoricus naar Mondriaan?
Locatie: Mondriaanhuis. Tijd: 13:00 uur
Piet Mondriaan is een beroemde schilder. Wat kom je over hem te weten als je met een kunsthistorisch oog kijkt naar zijn werk? Jolinda de Lang neemt jullie mee langs de kunstwerken in het Mondriaanhuis. Samen met haar ontdek je verhalen over Piet Mondriaan.

8 april 2018: Hoe kijkt een kunsthistoricus naar hedendaagse kunst?
Locatie: Kunsthal KAdE. Tijd: 13:00 uur
Ziet een kunsthistoricus verschillen tussen kunst van de vorige eeuw en kunst van nu? En hoe kijkt een kunsthistoricus naar kunst die nu wordt gemaakt? In Kunsthal KAdE ga je als een echte kunsthistoricus hedendaags kunst bekijken.

Voor meer informatie en aanmedlen voor de collegereeks zie de Museum Jeugd Universiteit

 

  • Stadsbeelden

    Met tentoonstelling 'Stadsbeelden' laat Museum Flehite ons kennismaken met het werk van acht hedendaagse kunstenaars die het thema 'stad' onderzoeken en vastleggen. De expositie toont werk van Iwan Baan, Stefan Bleekrode, Frank Halmans, Carlijn Kingma, Uwe Poth, Frank van der Salm, Rob Voerman en Hans Wilschut. lees meer

  • Vondst bij restauratie kade

    Bij de restauratie van de kaden van Museum Flehite kwam onlangs deze schotel uit de blubber. Het was bedoeld als versiering en door de blauwe kleur weten we dat het uit Friesland komt en dateert uit de periode 1675 - 1725. Conservator Gerard Raven schreef er over in het Friesch Dagblad. lees meer

  • Maestro van Wittel - Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht

    -Verwacht in Kunsthal KAdE- 26 januari t/m 5 mei 2019 Een wereldberoemde Hollandse meester die in thuisland Nederland bij velen onbekend bleef. lees meer