Lezing: De ontdekking van Hordijk

Wie was Gerard Hordijk? Door welke kunstenaars werd hij beïnvloed en hoe raakte hij bevriend met Piet Mondriaan? Kunsthandelaar Marcel Gieling gaat hier op in tijdens een lezing op maandag 25 september 2017 bij de tentoonstelling Gerard Hordijk, buurman en vriend van Piet Mondriaan in Museum Flehite.

Gerard Hordijk (1899 – 1958) was in zijn tijd een succesvol kunstenaar. Hij exposeerde vaak, verkocht goed en  kreeg veel opdrachten, waaronder wandschilderingen voor het Concertgebouw en de Stadsschouwburg in Amsterdam. Schilderingen die nog steeds te zien zijn. Na zijn dood in 1958, raakte Hordijk echter op de achtergrond, totdat hij in 2006 werd herontdekt door de Utrechtse kunsthandelaar Marcel Gieling.

In 2006 ontving Gieling een e-mail uit Amerika van twee advocaten die in een vervallen monumentaal pand in de buurt van New York, een grote hoeveelheid tekeningen, aquarellen, schilderijen en documenten van ene Gerard Hordijk hadden gevonden. Het pand was in 2005 met inboedel en al aan een projectontwikkelaar verkocht. De advocaten, die voor de eigenaar de sloopvergunning moesten regelen, hadden via internet ontdekt dat een kunsthandelaar in Utrecht bekend moest zijn met het werk van deze Gerard Hordijk. Nog net op tijd redde Marcel Gieling, die onmiddellijk na het ontvangen bericht naar Amerika afreisde, de complete nalatenschap van de schilder uit het bouwvallige huis.
Er kwam een ware schat tevoorschijn: behalve de kunstwerken van Hordijk ook de brieven die hij ontving van zijn vriend Piet Mondriaan.

Over de ontdekking van het werk van Gerard Hordijk in Amerika gaat de lezing van Marcel Gieling en ook over de jarenlange vriendschap van Hordijk met Mondriaan. Na afloop van de lezing kan een bezoek worden gebracht aan de tentoonstelling Gerard Hordijk, Buurman en vriend van Piet Mondriaan

Data: Maandag 25 september 
Tijd: 13:30-15:30 uur
Adres: Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort

Kosten 
Regulier ticket: € 16,95 (lezing, inclusief entree en een kopje koffie of thee).
Museumkaart, OVF-pas, Vrienden-pas en Rembrandt-pas: € 12,95

Koop hier tickets