Ervaar 1914-1918 op de fiets

In de provincie Utrecht zijn vier speciale fietsroutes uitgezet die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog tastbaar houden. Voor wie van geschiedenis en natuur houdt.

Europa herdenkt van 2014 tot en met 2018 de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland in die periode neutraal was, heeft de Grote Oorlog ook hier de nodige impact gehad, met name in de  provincie Utrecht. Hier werden tienduizenden Belgische militairen opgevangen in de garnizoenen en vonden ook vele burgervluchtelingen een tijdelijk onderkomen. Na afloop van WO I kreeg de Duitse keizer Wilhelm II onderdak in Huis Doorn en op de Amersfoortse  Berg verrees toen het imposante Belgenmonument.

Diverse erfgoedinstellingen in de provincie Utrecht brengen de gebeurtenissen van toen naar nu met vier speciale fietstochten (van 25-40 kilometer), die elk een eigen thema hebben. Ontdek daarbij de wereld van de krijgsmacht, ervaar de typische Hollandse verdediging, verdiep u in de Eerste Wereldoorlog en volg het spoor van de keizer in de groene provincie Utrecht.

Download hier de fietsroutes

De routes zijn ook verkrijgbaar bij VVV Amersfoort en de deelnemende instellingen, die u allen bezoekt tijdens het fietsen. Het gaat om Huis Doorn, Kasteel Amerongen, het Nationaal Militair Museum in Soesterberg , het Waterliniemuseum in Bunnik, Museum Flehite in Amersfoort, Fort Rijnauwen in Bunnik, het Belgenmonument in Amersfoort, Luchtmacht Monument Soesterberg en Archief Eemland in Amersfoort.

Meer informatie over de Eerste Wereldoorlog in Nederland: www.eerstewereldoorlog.nu