75 jaar Vrijheid - Lesprogramma PO

Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd na vijf jaren van Duitse bezetting. Dat herdenken we en dat vieren we, ook in Amersfoort. Half maart ontvangen alle kinderen van groep 7 en 8 van de gemeente Amersfoort het boekje ‘Kinderen & Oorlog 1940-1945’, Museum Flehite sluit hierbij aan.

 75 jaar Vrijheid: Extra lesprogramma's bij Museum Flehite

 
Kinderen & Oorlog 1940-1945
Bij de vernieuwde expositie over de vijf bezettingsjaren ontwikkelt het museum een educatief project voor leerlingen van groep 7 en 8 dat ook aansluit bij het boekje.

In het museum vertellen dagboekfragmenten, herinneringen en voorwerpen van Amersfoorters het verhaal over die deze vijf donkere jaren in onze stad. Aan de hand van opdrachten in het museum onderzoeken de leerlingen het leven van verschillende kinderen in de oorlogsjaren.

Groep: 7 en 8
Aantal leerlingen: max 30 lln per bezoek
Duur: 1,5 uur
Periode: vanaf 14 april 2020
Prijs: € 80,-- per groep (max 30)

 
Jij & Vrijheid
U kunt er ook voor kiezen om met een kunstproject het thema vrijheid met de leerlingen in het museum te bespreken en te vieren.

Tot en met de meivakantie 2020 is in het museum de tentoonstelling “Kunst uit Noord Nederland” te zien. Op deze tentoonstelling van een privécollectie met 20e eeuwse kunstwerken van De Ploeg (Groningen) is vooral ook werk te zien van Hendrik Nicolaas Werkman.

Deze drukker-kunstenaar verzorgde tijdens de bezetting drukwerk voor het verzet, wat hij vlak voor de bevrijding met de dood moest bekopen. Hoe donker de oorlogsjaren ook waren, zijn vrije “druksels” zoals hij die noemde, zien er kleurrijk en vrolijk uit.

 
Hotprinting – Vrijheid, blijheid?!
De leerlingen denken en praten met een filosoof Wout Gruijters over Vrijheid. Ze bekijken in de tentoonstelling “Kunst uit Noord-Nederland” o.a. de bijzondere en kleurrijke “druksels” Hendrik Nicolaas Werkman. Geïnspireerd door dit alles maken de leerlingen onder leiding van een museum-kunstdocent een eigen druksel in Depot Junior. Al spelend met sjablonen, inktrollers en letterstempels ontdekken ze hoe vrij Werkman zich gevoeld met hebben in zijn drukkerij.

Groep: 7 en 8
Aantal leerlingen: 15 *
Duur: 90 minuten in het museum
Periode: april 2020
Prijs: € 60,-- per 15 leerlingen, incl. materiaal

* Als je liever met een hele groep tegelijk komt, kan de groep in het museum worden gesplitst. De helft van de groep werkt dan eerst in Depot Junior, en kijkt en praat daarna in de tentoonstelling.

 
Voor aanmelden / informatie: educatie@museumflehite.nl of telefoon 033-2471106 (b.g.g. 2471100)

Zie ook onze andere programma's voor het Primair Onderwijs

  • Museum Flehite t/m 28 april GESLOTEN

    In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus sluit Museum Flehite zijn deuren voor het publiek tot en met 28 april 2020. lees meer

  • 75 jaar Vrijheid - Lesprogramma PO

    Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd na vijf jaren van Duitse bezetting. Dat herdenken we en dat vieren we, ook in Amersfoort. Half maart ontvangen alle kinderen van groep 7 en 8 van de gemeente Amersfoort het boekje ‘Kinderen & Oorlog 1940-1945’, Museum Flehite sluit hierbij aan. lees meer

  • Rondleidingen op donderdag

    Meer weten over het verhaal achter Hendrik Werkman en over de Collectie Niemeijer-Hidding? Van 13 februari t/m 30 april biedt Museum Flehite wekelijks een instap-rondleiding op donderdagmiddag. De rondleiding is gratis bij museumbezoek. lees meer