MuseumJeugdUniversiteit

Meer weten dan je meester of juf?! MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. In de komende collegereeks die Museum Flehite, Kunsthal KAdE en het Mondriaanhuis samen organiseren staat: ‘de kunst van verhalen’ centraal. Op 15 maart is het college in Museum Flehite.

 Verhalen zijn overal om ons heen en ieder verhaal is anders. Tijdens drie verschillende colleges kijk je door de ogen van een filosoof, verhalen-verteller en dichter en ontdek je verhalen in de kunst. Door goed te kijken, te filosoferen en te leren hoe je gedichten maakt word je zelf ook een beetje een verhalen-expert. 

Hoe weet je of een verhaal waar is?
Locatie:Mondriaanhuis
Type: hoorcollege
Datum: 16 februari 2020, 13:00
Soms lees je een artikel en dan vraag je jezelf af: Klopt dat verhaal wel? Hoe weet je nou wat wel of niet waar is? In de schilderijen van Piet Mondriaan zijn bijzondere verhalen te vinden. Maar zijn die wel waar? Of is de waarheid nog veel leuker? Filosofen hebben veel en lang nagedacht over wat waarheid is. Samen met filosofe Esther Didden ga je tijdens dit interactieve hoorcollege op speurtocht naar de waarheid.
Expert: Esther Didden
Aanmelden en meer over MJU

Hoe schrijf je een kunstgedicht?
Locatie:Museum Flehite
Type: werkcollege
Datum: 15 maart 2020, 13:00
Museum Flehite is van de kelder tot de nok gevuld met verhalen, over schilderijen, kunstenaars en objecten. Waarin zie jij een verhaal? En hoe maak jij van jouw verhaal een gedicht? Iedereen kan dichten zegt de stadsdichter. Tijdens dit werkcollege vertelt stadsdichter Jacques de Waart hoe je dat doet en helpt hij je om je eerste stappen als dichter te zetten.
Expert: Jacques de Waart
Aanmelden en meer over MJU

Welke verhalen zijn er te ontdekken in zwarte kunst?
Locatie:Kunsthal KAdE
Type: werkcollege
Datum: 19 april 2020, 13:00
De tentoonstelling Tell Me Your Story die vanaf februari bij Kunsthal KAdE te zien is gaat over het vertellen van verhalen door zwarte, Amerikaanse kunstenaars. Je ziet schilderijen, tekeningen en foto’s van het begin van de vorige eeuw tot nu. Het vertellen van verhalen is één van de kenmerken van de zwarte cultuur. Waarom is dat zo? Waar komt dat vandaan? Waar gaan die verhalen over? Hoe kun je een schilderij een verhaal laten vertellen? Denk je dat Nederlandse kunstenaars dat ook kunnen? Stel dat je zelf een verhaal zou moeten vertellen, welk verhaal zou dat zijn? Samen met verhalenverteller Rob Perrée ga je op zoek naar antwoorden op deze vragen!
Expert: Rob Perrée
Aanmelden en meer over MJU

  • Museum Flehite t/m 28 april GESLOTEN

    In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus sluit Museum Flehite zijn deuren voor het publiek tot en met 28 april 2020. lees meer

  • 75 jaar Vrijheid - Lesprogramma PO

    Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd na vijf jaren van Duitse bezetting. Dat herdenken we en dat vieren we, ook in Amersfoort. Half maart ontvangen alle kinderen van groep 7 en 8 van de gemeente Amersfoort het boekje ‘Kinderen & Oorlog 1940-1945’, Museum Flehite sluit hierbij aan. lees meer

  • Rondleidingen op donderdag

    Meer weten over het verhaal achter Hendrik Werkman en over de Collectie Niemeijer-Hidding? Van 13 februari t/m 30 april biedt Museum Flehite wekelijks een instap-rondleiding op donderdagmiddag. De rondleiding is gratis bij museumbezoek. lees meer