Kunstwerk Marlou Rutten gaat grootmeester Van Wittel eren in Amersfoort

Het kunstwerk Obovaal, Marlou Ruttens versie van een camera obscura, mag worden uitgevoerd en wordt op het terras van Museum Flehite geplaatst als eerbetoon aan de Amersfoortse grootmeester Caspar van Wittel.

De bijnaam van 17e eeuwse kunstschilder Caspar van Wittel was ‘Gaspare degli Occhiali’, Caspar met de bril. Deze bijnaam had hij te danken aan zijn onmiskenbare oog voor detail en de onnadrukkelijke gewoonheid waarmee hij zijn omgeving registreerde. Hoogstwaarschijnlijk gebruikte Van Wittel een camera obscura als hulpmiddel om details van stadsgezichten te kaderen en uit te lichten. "Het is een magisch mysterieus principe waar je uren in kan verdwalen", aldus de kunstenares.

De kijker deelt in Van Wittels fascinatie
Obovaal is een camera obscura vertaald naar een object dat een nieuw stadsgezicht toont. Dit keer de Koppelpoort in Van Wittels geboorteplaats Amersfoort.
Het is een educatieve tool die bovenal verwondert. De magie schuilt in het live representeren van de werkelijkheid waardoor de illusie van een levend schilderij ontstaat. Het getoonde beeld zal nooit twee keer hetzelfde zijn want de werkelijkheid verandert constant. Als subtiele verwijzing naar de kunstenaar wordt 'Veduta di Piazza del Popolo' omgezet tot een lijntekening en gegraveerd in de metalen behuizing van het object.

Oproep gemeente Amersfoort
In mei van dit jaar legde de gemeente Amersfoort kunstenaars en designers de vraag voor hoe het erfgoed van de beroemde 17e eeuwse Amersfoortse kunstenaar Caspar van Wittel een plek kon krijgen in de binnenstad. Na de oproep van de gemeente Amersfoort werden er maar liefst 27 verrassende projectvoorstellen van hoge kwaliteit ingediend. De ontwerpen zijn gebaseerd op de camera obscura, een instrument dat Van Wittel waarschijnlijk regelmatig gebruikte. Kunstenaars Jeroen Bisscheroux, Rob Voerman, Kamiel Vorwerk en Marlou Rutten zijn door de gemeente Amersfoort gevraagd om hun ontwerp voor ‘de Camera Obscura van Caspar van Wittel’ verder uit te werken. De meerderheid van de jury gaf de voorkeur aan het werk van Rutten.

Museum Flehite directeur Onno Maurer: “Ze heeft zich goed verdiept in het technische uitgangspunt van de camera obscura en dit omgezet in een object dat je meeneemt in de fascinatie en werkwijze van Van Wittel".


Een stem voor het publiek
In oktober stonden de ontwerpen van de vier geselecteerde kunstenaars tentoongesteld in Museum Flehite. Het publiek kon stemmen op hun favoriet. Publiekswinnaar Kamiel Vorwerk ontwierp ‘Camera obscura van Casper van Wittel’. Hij liet zich hiervoor inspireren door het sterk perspectivische karakter van Van Wittels werk. De denkbeeldige driedimensionale kijktunnel die dan ontstaat vermenigvuldigde hij en stapelde die tot een meervoudige versie van een camera obscura met daarin de Italiaanse stadsgezichten van Van Wittel, maar ook een rechtstreeks stadsgezicht van Amersfoort. De stem van het publiek telde als een extra stem mee in het uiteindelijke juryoordeel.

Marlou Rutten krijgt opdracht haar werk te uit te voeren en zal naar verwachting medio 2020 geplaatst gaan worden aan de Westsingel in Amersfoort.

  • Museum Flehite t/m 28 april GESLOTEN

    In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus sluit Museum Flehite zijn deuren voor het publiek tot en met 28 april 2020. lees meer

  • 75 jaar Vrijheid - Lesprogramma PO

    Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd na vijf jaren van Duitse bezetting. Dat herdenken we en dat vieren we, ook in Amersfoort. Half maart ontvangen alle kinderen van groep 7 en 8 van de gemeente Amersfoort het boekje ‘Kinderen & Oorlog 1940-1945’, Museum Flehite sluit hierbij aan. lees meer

  • Rondleidingen op donderdag

    Meer weten over het verhaal achter Hendrik Werkman en over de Collectie Niemeijer-Hidding? Van 13 februari t/m 30 april biedt Museum Flehite wekelijks een instap-rondleiding op donderdagmiddag. De rondleiding is gratis bij museumbezoek. lees meer