Stem op uw favoriete kunstwerk

Hoe kunnen we het erfgoed van de beroemde 17e eeuwse  Amersfoortse kunstenaar Caspar van Wittel verankeren in de binnenstad? Gemeente Amersfoort stelde deze vraag aan kunstenaars en designers. De ontwerpen zijn gebaseerd op de camera obscura, een instrument dat Van Wittel waarschijnlijk regelmatig gebruikte. T/m 30 oktober kunt u onder aan deze pagina een stem uitbrengen op het ontwerp dat u graag terugziet op het terras van Museum Flehite.

Stemformulier bevindt zich onderaan de pagina

Marlou Rutten: Obovaal
De bijnaam van Caspar van Wittel was ‘Gaspare degli Occhiali’, Caspar met de bril. Deze bijnaam had hij te danken aan zijn onmiskenbare oog voor detail en de onnadrukkelijke gewoonheid waarmee hij zijn omgeving registreerde. 

De camera obscura gaf Van Wittel de mogelijkheid om details van stadsgezichten te kaderen en uit te lichten. Het is een magisch mysterieus principe waar je uren in kan verdwalen. Om het nalatenschap van Van Wittel te vieren, maakt dit werk je deelgenoot van zijn werkwijze. Obovaal is een camera obscura vertaalt naar een object waarmee een nieuw stadsgezicht wordt getoond. Dit keer van de Koppelpoort in zijn geboorteplaats Amersfoort.

Door het te transformeren naar een object kan het fungeren als een educatieve tool in de openbare ruimte welke bovenal verwondert. De magie schuilt in het live representeren van de werkelijkheid waardoor de illusie van een levend schilderij wordt geschapen. Het beeld dat wordt getoond zal nooit twee keer hetzelfde zijn want de werkelijkheid welke hij representeert, verandert constant. Het wordt een object welke je deelgenoot maakt van de fascinatie van Van Wittel en zijn werkwijze die anders in de vergetelheid raakt. Het creëert een levend en tijdloos stadsgezicht.

Materiaal: Combinatie van verschillende materialen en technieken waaronder onder andere metaal en glas. De glazen lens die zich in de metalen behuizing bevindt, zorgt voor een representatie van de koppelpoort op het gematteerde glas. 

 
Jeroen Bisscheroux: Vergezichten
Vergezichten biedt de bezoekers de kans om de omgeving van het museum Flehite te bekijken door de ogen van Casper van Wittel als schilder van stadsgezichten. Vergezichten is eigenlijk een soort apparaat. Een periscoop die hoog boven Museum Flehite uitsteekt. Je kan door de periscoop kijken en hem draaien. De stad Amersfoort is dat wat je waarneemt. Vanuit de hoogte, vanuit de verte. Al draaiende aan de periscoop wordt het zicht onderbroken door  de verschillende schilderijen van stadsgezichten die Casper van Wittel geschilderd heeft.  

 Boven, in de top van de periscoop zijn de letters  CvW, de signatuur van Caspar van Wittel te zien. Zij vormen een symbool dat ‘s nachts in wit neon een tekening vormt in de lucht. Het karakter van de letters  is afkomstig van een handschrift dat in de 17de eeuw gebruikt werd.

 “CvW ……het symboliseert zijn  Amersfoortse afkomst in de vorm van een handtekening in de lucht.”

 Materiaal: Staal, polyester, neon

 
Rob Voerman: Het van Wittelhuis
Het van Wittelhuis is een paviljoen gemaakt van staal en aluminium, met aan de buitenzijde Amersfoortse gebouwen, oud en nieuw. Van de oude waterpoort tot het Amarena, van de Lange Jan tot het Eemhuis. Binnenin, zal een korte inleiding te horen en te zien zijn over het werk van van Wittel, waarbij Casper van Wittel “zelf” de bezoeker verwelkomt en informeert.  Daarna zullen via de camera-obscura-techniek verschillende van zijn werken getoond worden. Op het dak is ruimte voor begroeing en ’s nachts wordt het werk subtiel verlicht.

 “In dit ontwerp wil ik op aansprekende wijze en op een toegankelijke manier het werk van Casper van Wittel onder de aandacht en tot leven wekken. Ook wil ik u de ietwat mysterische manier van camera-obscura-projectie écht laten ervaren. Daarnaast zal de buitenkant een aanwinst zijn voor Amersfoort, het toont de rijkdom van wat de stad te bieden heeft aan geschiedenis en architectuur.”

Kamiel Vorwerk: Camera obscura van Casper van Wittel
De schilderijen van Van Wittel kenmerken zich door sterk perspectivische stadsgezichten. De toeschouwer wordt min of meer gedwongen de diepte in te kijken. Er ontstaat een soort driedimensionale kijktunnel. Deze denkbeeldige vorm heb ik vermenigvuldigd en gestapeld. Het resultaat is een object dat uitnodigt om naar binnen te kijken. Een meervoudige ‘camera obscura’. Met hierin Italiaanse stadsgezichten van Casper van Wittel maar ook een rechtstreeks stadsgezicht van Amersfoort. Het object geeft een directe uitsnede op één van Amersfoorts beroemdste stadsgezichten de Koppelpoort. En doordat het kunstwerk in de publieke ruimte komt te staan wordt het zelf ook onderdeel van een stadsgezicht.

Materiaal: Staal en lichtbaken

Meer informatie over Caspar van Wittel en het kunstproject

Stemmen kan t/m woensdag 30 oktober

Welk kunstwerk ziet u graag terug in Amersfoort als aandenken aan Caspar van Wittel?
Kamiel Vorwerk
Rob Voerman
Marlou Rutten:
Jeroen Bisscheroux
Created with PollMaker
  • Coronamaatregelen

    We hopen je vanaf 1 juni te verwelkomen. Museum Flehite heeft extra maatregelen getroffen, zodat iedereen weer op een ontspannen en veilige manier kan komen genieten van onze tentoonstellingen en het prachtige gebouw. Wij doen een aantal aanpassingen in het museum en er gelden een paar extra regels voor bezoekers. lees meer

  • 1 Juni open!

    De coronamaatregelen worden geleidelijk afgebouwd. Als alles goed blijft gaan mogen we vanaf maandag 1 juni om 12 uur weer open. Wij kunnen niet wachten om deuren van onze tentoonstellingen weer te openen. lees meer

  • Nieuwe website

    Vanaf 26 mei lanceert Museum Flehite zijn nieuwe website. Achter de schermen is er hard gewerkt aan een mooie en overzichtelijke website die weer helemaal aansluit bij de techniek van deze tijd. Op tablets en mobiele telefoon is deze website moeiteloos te raadplegen en daarnaast hebben we meer ruimte gemaakt voor de bijzondere verhalen verhalen achter onze collectiestukken. lees meer