Verwacht: Engelbert L'hoëst - 100

Amersfoortse kunstenaar herdacht met 100 werken. In 1919, op 15 september, werd op een steenworp afstand van Museum Flehite, in de Coninckstraat, Engelbert L'hoëst geboren. Nu, honderd jaar na zijn geboorte, herdenkt Museum Flehite de in 2008 overleden colorist en expressionist met honderd van zijn werken, 19 oktober 2019 t/m 26 januari 2020.

Niet eerder vertoond werk
Speciaal voor deze tentoonstelling had museumdirecteur Onno Maurer de eer om honderd werken uit te zoeken uit de privécollectie van weduwe Heleen L’hoëst. De selectie is grotendeels samengesteld uit niet eerder vertoond vroeg werk (1940 -1960). In deze periode werkt Engelbert L'hoëst (Amersfoort, 15 september 1919 – Soesterberg , 9 december 2008) vanuit zijn vrije verbeelding en maakt primitieve en abstracte kunst waarbij hij kleur als expressiemiddel inzet. De invloed van het (Vlaamse) expressionisme en Cobra, de kunstenaarsgroep waar o.a. Karel Appel en Corneille deel van uitmaakten, is duidelijk te herkennen.

“ Ik heb geen stijl, want elk moment van het leven is weer anders.” (Engelbert L’hoëst)

Villa Pictura op de Soester Eng
Engelbert L’hoëst groeide op zonder zijn ouders en werd grootgebracht in een pleeggezin. Op vijftienjarige leeftijd liet hij een mapje tekeningen aan de Soestse schilder A.C. Sleeswijk zien. Onder de indruk van zijn talent nam Sleeswijk de jonge L’hoëst op in zijn huis, Villa Pictura op de Soester Eng. Engelbert genoot daar een degelijke klassieke schildersopleiding en werd lid van Het Amersfoortse kunstenaarsgenootschap De Ploegh. Zijn leermeester Alexander Sleeswijk overleed tijdens de hongerwinter en liet L’hoëst zijn huis en atelier na. Met een ruim uitzicht over de akkers van de Soester Eng maakte hij impressies van de avondluchten, stillevens, landschappen met vurige wolkenluchten en portretten.

Colorist en expressionist
Onder invloed van de moderne schilderkunst, met name Cobra, komt L’hoëst na de oorlog tot kleurrijke en expressieve schilderijen. Een groot deel van de jaren na de Tweede Wereldoorlog woont en werkt L’hoëst in landen als België, Frankrijk, Spanje en Portugal. Net als Van Gogh werd hij aangetrokken door het mediterrane licht van Zuid-Europa. Hij werd steeds meer een echte colorist en expressionist.
Vanaf de jaren tachtig stond het Hollandse rivierenlandschap centraal in zijn schilderijen en werken op papier.

Een tweede schildersleven
In 1959 brandde de Villa Pictura af, een groot deel van het oeuvre van L'hoëst ging daarmee verloren. Vanaf 1960 startte hij een tweede schildersleven in Soesterberg, waar hij tot zijn dood in 2008 zou blijven wonen. L'hoëst had grote overzichtstentoonstellingen in Singer Laren (1989) en Museum Flehite (2006 en postuum in 2011).

Portretten van L'hoëst door Modlmayr
Een bijzondere toevoeging aan de tentoonstelling zijn de portretten van kunstenares Maria-Margaretha Modlmayr. Zij heeft in drie jaar tijd niet minder dan veertig portretten van L'hoëst gemaakt, tekeningen, aquarellen, schetsen, olieverf en krijt, van zijn eerste jaren als kunstenaar tot vlak voor zijn overlijden.

Maria Modlmayr (1967, Hopfen am See, Duitsland), studeerde van 1992 - 1999 schilder- en grafische kunst aan de Academie voor Schone Kunsten in München. Ze staat bekend als een kunstenaar wiens werk zich vooral richt op het menselijk gezicht. Dit deel van het menselijk lichaam speelt de grootste rol in de ontmoeting met een andere persoon. In het gezicht kan veel worden gelezen, het gaat niet alleen over schoonheid en leeftijd, maar een gezichtsuitdrukking weerspiegelt de effecten van externe en interne processen. In het werk van Modlmayr staat niet de herkenning van het gezicht centraal, maar de benadering van het bewegende, vloeiende, variabele karakter van een gezicht. 

  • Net nieuw: historische installatie over Johan en Maurits

    Neem plaats in de nieuwe historische installatie in Museum Flehite. Afgezonderd in een sfeervolle ruimte, omgeven door beeld, geluid en historische objecten, komt de geschiedenis van alle kanten op je af. Stephanie Louwrier, actrice met Amersfoortse roots, neemt je als meeslepend verteller mee door een verhaal, dat begint als een successtory, maar dat uitmondt in een machtsstrijd met dodelijke afloop. lees meer

  • Herfstvakantie: Op reis met L'hoëst

    Laat je net als vele kunstenaars inspireren door je reisjes en maak een bont schilderij. De Amersfoortse expressionist Engelbert L’hoëst trok graag naar Frankrijk en Spanje vanwege het speciale zonlicht. Wat vond jij mooi tijdens je vakantie? Maak met dikke verf en een paletmes een mooi schilderij. lees meer

  • Stem op uw favoriete kunstwerk

    Hoe kunnen we het erfgoed van de beroemde 17e eeuwse  Amersfoortse kunstenaar Caspar van Wittel verankeren in de binnenstad? Gemeente Amersfoort stelde deze vraag aan kunstenaars en designers. De ontwerpen zijn gebaseerd op de camera obscura, een instrument dat Van Wittel waarschijnlijk regelmatig gebruikte. T/m 30 oktober kunt u onder aan deze pagina een stem uitbrengen op het ontwerp dat u graag terugziet op het terras van Museum Flehite. lees meer