Collectie Vozyakov - Oude meesters

Museum Flehite presenteert Oude Meesters uit de Collectie Vozyakov. De selectie uit de omvangrijke collectie van de gepassioneerde verzamelaar biedt inzicht in ruim drie eeuwen Europese kunstgeschiedenis. Tegelijkertijd vormt de collectie de weerslag van de persoonlijke smaak en keuzes van kunstverzamelaar Igor Vozyakov. Hiermee besteedt  Museum Flehite, zoals diverse andere Nederlandse musea in 2019 aandacht aan de Gouden Eeuw, vanwege het themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’.

Invloed van Italiaanse meesters op Nederlandse kunst
De collectie oude meesters van Igor Vozyakov toont de invloed van Italiaanse
schilderkunst uit de Renaissance op Vlaamse en Noord-Nederlandse schilderkunst.
Meesters als Sebastiano del Piombo en Santi di Tito beïnvloedden schilders uit het
noorden. In Vlaamse steden als Antwerpen en Brugge was sprake van een levendige
uitwisseling van artistieke ideeën tussen schilders als Jan Breughel de Oude,
Daniël Seghers en Abraham de Lust. Deze Vlaamse schilders van met name religieuze onderwerpen en bloemstillevens legden een stilistische en iconografische basis waarop latere generaties bloemenschilders, zoals de Noord-Nederlanders Willem van Aelst en Jan van Os voort werkten.

Marines en bloemstillevens, een veelzijdige tentoonstelling
De veelzijdige tentoonstelling in Museum Flehite toont circa veertig kunstwerken uit de periode tussen 1550 en 1800 uit de kunstcollectie van Vozyakov. Speciale belangstelling heeft verzamelaar Vozyakov voor het marine-genre en militair-historische schilderkunst. Vozyakovs passie voor iconen klinkt door in de aanwezigheid van de nodige Bijbelse schilderkunst in zijn collectie oude meesters.

Symbolen
De oude meesters maakten uitgebreid gebruik van symboliek in hun schilderijen. Een druiventros in de hand van een mollige cherubijn, de sleutel in de oude hand van Petrus of een blozende Maria bladerend in een boek. Deze symbolen vertellen een verhaal achter de afbeelding. Als een rode draad door de tentoonstelling worden deze achterliggende verhalen voor de bezoeker ontrafeld.

Bekijk ook de introductievideo bij de tentoonstelling op YouTube

Vozyakov en Museum Flehite
Igor Vozyakov (1967) is een gepassioneerde particuliere verzamelaar en oprichter van de stichting “ Museum House of Icons”. De heer Vozyakov is geboren in Rusland, maar heeft het grootste deel van zijn leven in Groot-Brittannië gewoond. 
De meesterwerken uit zijn collectie zijn in musea over de hele wereld geëxposeerd. De eerste tentoonstelling in Nederland, met een selectie uit zijn collectie Russische Iconen, vond plaats in Museum Flehite in 2007/2008. Het was een groot succes en legde de basis voor het partnerschap met Museum Flehite. Nu, ruim een decennium later, is het museum verheugd Vozyakovs collectie oude Europese meesters aan het kunstpubliek te mogen tonen.

Rondleidingen
Onze rondleiders gaan dieper in op de verhalen en de symbolieken achter de werken uit de veelzijdige verzameling van Igor Vozyakov. Donderdag 18 juli, 8 augustus, 12 september, 3 oktober 15.00 – 16.00 uur. Aanmelden noodzakelijk

Voor de tentoonstelling Collectie Vozyakov - Oude Meesters geldt een toeslag van €3,50 op de reguliere entreeprijs.

  • Coronamaatregelen

    We hopen je vanaf 1 juni te verwelkomen. Museum Flehite heeft extra maatregelen getroffen, zodat iedereen weer op een ontspannen en veilige manier kan komen genieten van onze tentoonstellingen en het prachtige gebouw. Wij doen een aantal aanpassingen in het museum en er gelden een paar extra regels voor bezoekers. lees meer

  • 1 Juni open!

    De coronamaatregelen worden geleidelijk afgebouwd. Als alles goed blijft gaan mogen we vanaf maandag 1 juni om 12 uur weer open. Wij kunnen niet wachten om deuren van onze tentoonstellingen weer te openen. lees meer

  • Nieuwe website

    Vanaf 26 mei lanceert Museum Flehite zijn nieuwe website. Achter de schermen is er hard gewerkt aan een mooie en overzichtelijke website die weer helemaal aansluit bij de techniek van deze tijd. Op tablets en mobiele telefoon is deze website moeiteloos te raadplegen en daarnaast hebben we meer ruimte gemaakt voor de bijzondere verhalen verhalen achter onze collectiestukken. lees meer