Ontwerp-opdracht: de camera obscura van Caspar van Wittel

De Gemeente Amersfoort zoekt een professioneel kunstenaar of ontwerper voor het maken van een permanent kunstwerk om het erfgoed van Caspar van Wittel in Amersfoort te behouden.

Het kunstwerk moet gebaseerd zijn op de klassieke camera obscura, waarbij de wens is om meerdere afbeeldingen van schilderijen van Caspar van Wittel te tonen.

Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. Met de tentoonstelling Maestro Van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht eerden Museum Flehite en Kunsthal KAdE van januari t/m mei 2019 deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen vele werken van de beroemde Amersfoorter naar zijn thuisstad.

Nu alle bruiklenen weer teruggaan naar Italië, Engeland, Spanje, Frankrijk en Duitsland wil de Gemeente Amersfoort het erfgoed van Caspar van Wittel blijvend in de stad verankeren. Op deze manier blijft zijn erfgoed ook na de tentoonstelling in zijn thuisstad zichtbaar voor een groot publiek.

Camera obscura
De schilderijen van Van Wittel blijven te zien in de vorm van een interpretatie van een camera obscura waarin diverse beroemde werken die Caspar van Wittel schilderde zijn te zien voor het publiek. Van Wittel gebruikte hoogstwaarschijnlijk de camera obscura of een ander optisch instrument als hulpmiddel voor realistische en uiterst gedetailleerde stadsgezichten die hij in Rome, Napels, Florence en Napels maakte. De beoogde locatie is het terras van Museum Flehite aan de Westsingel.

Voor meer informatie over de ontwerp-opdracht, zoals alle voorwarden, budget en planning, zie de Gemeente Amersfoort - ontwerpopdracht. Insturen kan tot en met 16 juni 2019.

Bekijk ook de video op YouTube.

 

  • Kerstvakantie: Sculptuur maken van was

    Bij de ingang van het museum staan imposante beelden van Armando. Wat doen die met je? Word je er blij van of boos? Ga het onderzoeken tijdens deze kinderworkshop. Samen met kunstenares Anna Skubisz bepaal jij waar jij een beeld van wilt maken. Op een sokkel boetseer je je eigen sculptuur van was. Zaterdag 4 januari. lees meer

  • Kerstvakantie: Op reis met L'hoëst

    Laat je tijdens deze kinderworkshop net als vele kunstenaars inspireren door je reisjes en maak een bont schilderij. De Amersfoortse expressionist Engelbert L’hoëst trok graag naar Frankrijk en Spanje vanwege het speciale zonlicht. Wat vond jij mooi tijdens je vakantie? Maak met dikke verf een mooi schilderij. Donderdag 2 januari. lees meer

  • Kerstvakantie: familiewandeling met Abe de verteller

    Wie was Johan van Oldenbarnevelt? En waarom kreeg hij ruzie met Prins Maurits? Speciaal voor kinderen en hun (groot-)ouders biedt Abe de verhalenverteller in de kerstvakantie een familiewandeling over misschien wel de beroemdste historische inwoner van Amersfoort. Op vrijdag 3 januari 2020 om 13:30 uur. lees meer