Ontwerp-opdracht: de camera obscura van Caspar van Wittel

De Gemeente Amersfoort zoekt een professioneel kunstenaar of ontwerper voor het maken van een permanent kunstwerk om het erfgoed van Caspar van Wittel in Amersfoort te behouden.

Het kunstwerk moet gebaseerd zijn op de klassieke camera obscura, waarbij de wens is om meerdere afbeeldingen van schilderijen van Caspar van Wittel te tonen.

Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. Met de tentoonstelling Maestro Van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht eerden Museum Flehite en Kunsthal KAdE van januari t/m mei 2019 deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen vele werken van de beroemde Amersfoorter naar zijn thuisstad.

Nu alle bruiklenen weer teruggaan naar Italië, Engeland, Spanje, Frankrijk en Duitsland wil de Gemeente Amersfoort het erfgoed van Caspar van Wittel blijvend in de stad verankeren. Op deze manier blijft zijn erfgoed ook na de tentoonstelling in zijn thuisstad zichtbaar voor een groot publiek.

Camera obscura
De schilderijen van Van Wittel blijven te zien in de vorm van een interpretatie van een camera obscura waarin diverse beroemde werken die Caspar van Wittel schilderde zijn te zien voor het publiek. Van Wittel gebruikte hoogstwaarschijnlijk de camera obscura of een ander optisch instrument als hulpmiddel voor realistische en uiterst gedetailleerde stadsgezichten die hij in Rome, Napels, Florence en Napels maakte. De beoogde locatie is het terras van Museum Flehite aan de Westsingel.

Voor meer informatie over de ontwerp-opdracht, zoals alle voorwarden, budget en planning, zie de Gemeente Amersfoort - ontwerpopdracht. Insturen kan tot en met 16 juni 2019.

Bekijk ook de video op YouTube.