Lezing: Oldenbarnevelt en familie, een bewogen geschiedenis

Op zondag 2 juni om 13.30 uur organiseert Museum Flehite een lezing over Johan van Oldenbarnevelt en zijn familie. Spreker is historicus Arnout van Cruyningen, die onlangs een biografie schreef over de beroemde staatsman.

Als doortastende landsadvocaat van Holland wist Johan van Oldenbarnevelt de basis te leggen voor de Nederlandse staat. Zijn invloed strekte zich uit over alle Verenigde Provinciën. Hij leek onmisbaar, totdat hij tijdens het Twaalfjarig Bestand verstrikt raakte in interne twisten en stappen zette die hem uiteindelijk fataal werden.  Op 13 mei 1619 werd hij onthoofd op het Binnenhof in Den Haag.

In de lezing Oldenbarnevelt en familie, een bewogen geschiedenis, gaat Arnout van Cruyningen in op (voor-)ouders, broers, zussen, echtgenote en kinderen van Johan van Oldenbarnevelt. Carrièremaker Johan stelde zijn voorouders zo voornaam mogelijk voor en zijn nageslacht wilde hij tot nog grotere hoogten opstuwen. Maar zijn familie werkte niet erg mee. Over bijna iedereen viel wel iets lelijks te zeggen. De tegenstanders van Oldenbarnevelt deden dat dan ook uitbundig en weinig subtiel, in talrijke pamfletten.      

Arnout J.P.H. van Cruyningen (Kloetinge (Zeeland), 1960) studeerde Geschiedenis aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. Drs. Arnout van Cruyningen is gespecialiseerd in dynastieke historie en heeft onder meer diverse boeken over het Huis Oranje-Nassau en de vaderlandse geschiedenis gepubliceerd.

Vierhonderd jaar na zijn dood schrijft Arnout van Cruyningen in ‘Johan van Oldenbarnevelt’ over deze intrigerende staatsman en zijn rol bij het ontstaan van de Republiek.
Eerder verscheen van Arnout van Cruyningen het boek ‘De Opstand 1568-1648’ dat lovende recensies kreeg.

Praktische informatie
Datum: zondag 2 juni
Tijd: 13.30 - 14.30 uur
Aanmelden: aanmelden is noodzakelijk via info@museumflehite.nl
Kosten: de lezing is gratis bij museumbezoek

 

 

  • Verwacht 22 juni -13 okt: Collectie Vozyakov - Oude meesters

    In relatie tot themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’ in 2019, presenteert Museum Flehite de fascinerende verzameling oude meesters uit de indrukwekkende kunstcollectie van Igor Vozyakov. De tentoonstelling 'Collectie Vozyakov - Oude meesters' geeft een goed beeld van de invloed van de Italiaanse en Duitse meesters op de Nederlandse en Vlaamse kunst. lees meer

  • Op ontdekkingsreis met kunstenaar Uwe Poth

    Leer Uwe Poth en zijn werk nader kennen en ga ook zelf met potlood en papier aan de slag in een unieke wandeling met de kunstenaar door de prachtige historische binnenstad van Amersfoort. Er is een extra workshop gepland op vrijdag 24 mei 2019. lees meer

  • Originele dagboek van laatste maanden Johan van Oldenbarnevelt na 200 jaar opgedoken

    Op de 400e sterfdag van Johan van Oldenbarnevelt, maandag 13 mei, wordt na eeuwenlange anonimiteit, in Museum Flehite het originele relaas over de laatste maanden van de landsadvocaat, getoond. Het verslag, opgetekend door de dienaar van Van Oldenbarnevelt, Jan Francken, is al die tijd bewaard gebleven in particuliere boekenkasten, maar vanaf heden zichtbaar voor publiek. Het authentieke handschrift is t/m 5 januari 2020 te zien in Amersfoort. lees meer