Lezing: Oldenbarnevelt en familie, een bewogen geschiedenis

Op zondag 2 juni om 13.30 uur organiseert Museum Flehite een lezing over Johan van Oldenbarnevelt en zijn familie. Spreker is historicus Arnout van Cruyningen, die onlangs een biografie schreef over de beroemde staatsman.

Als doortastende landsadvocaat van Holland wist Johan van Oldenbarnevelt de basis te leggen voor de Nederlandse staat. Zijn invloed strekte zich uit over alle Verenigde Provinciën. Hij leek onmisbaar, totdat hij tijdens het Twaalfjarig Bestand verstrikt raakte in interne twisten en stappen zette die hem uiteindelijk fataal werden.  Op 13 mei 1619 werd hij onthoofd op het Binnenhof in Den Haag.

In de lezing Oldenbarnevelt en familie, een bewogen geschiedenis, gaat Arnout van Cruyningen in op (voor-)ouders, broers, zussen, echtgenote en kinderen van Johan van Oldenbarnevelt. Carrièremaker Johan stelde zijn voorouders zo voornaam mogelijk voor en zijn nageslacht wilde hij tot nog grotere hoogten opstuwen. Maar zijn familie werkte niet erg mee. Over bijna iedereen viel wel iets lelijks te zeggen. De tegenstanders van Oldenbarnevelt deden dat dan ook uitbundig en weinig subtiel, in talrijke pamfletten.      

Arnout J.P.H. van Cruyningen (Kloetinge (Zeeland), 1960) studeerde Geschiedenis aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. Drs. Arnout van Cruyningen is gespecialiseerd in dynastieke historie en heeft onder meer diverse boeken over het Huis Oranje-Nassau en de vaderlandse geschiedenis gepubliceerd.

Vierhonderd jaar na zijn dood schrijft Arnout van Cruyningen in ‘Johan van Oldenbarnevelt’ over deze intrigerende staatsman en zijn rol bij het ontstaan van de Republiek.
Eerder verscheen van Arnout van Cruyningen het boek ‘De Opstand 1568-1648’ dat lovende recensies kreeg.

Praktische informatie
Datum: zondag 2 juni
Tijd: 13.30 - 14.30 uur
Aanmelden: aanmelden is noodzakelijk via info@museumflehite.nl
Kosten: de lezing is gratis bij museumbezoek

 

 

  • Coronamaatregelen

    We hopen je vanaf 1 juni te verwelkomen. Museum Flehite heeft extra maatregelen getroffen, zodat iedereen weer op een ontspannen en veilige manier kan komen genieten van onze tentoonstellingen en het prachtige gebouw. Wij doen een aantal aanpassingen in het museum en er gelden een paar extra regels voor bezoekers. lees meer

  • 1 Juni open!

    De coronamaatregelen worden geleidelijk afgebouwd. Als alles goed blijft gaan mogen we vanaf maandag 1 juni om 12 uur weer open. Wij kunnen niet wachten om deuren van onze tentoonstellingen weer te openen. lees meer

  • Nieuwe website

    Vanaf 26 mei lanceert Museum Flehite zijn nieuwe website. Achter de schermen is er hard gewerkt aan een mooie en overzichtelijke website die weer helemaal aansluit bij de techniek van deze tijd. Op tablets en mobiele telefoon is deze website moeiteloos te raadplegen en daarnaast hebben we meer ruimte gemaakt voor de bijzondere verhalen verhalen achter onze collectiestukken. lees meer