Lezing: Oldenbarnevelt en familie, een bewogen geschiedenis

Op zondag 2 juni om 13.30 uur organiseert Museum Flehite een lezing over Johan van Oldenbarnevelt en zijn familie. Spreker is historicus Arnout van Cruyningen, die onlangs een biografie schreef over de beroemde staatsman.

Als doortastende landsadvocaat van Holland wist Johan van Oldenbarnevelt de basis te leggen voor de Nederlandse staat. Zijn invloed strekte zich uit over alle Verenigde Provinciën. Hij leek onmisbaar, totdat hij tijdens het Twaalfjarig Bestand verstrikt raakte in interne twisten en stappen zette die hem uiteindelijk fataal werden.  Op 13 mei 1619 werd hij onthoofd op het Binnenhof in Den Haag.

In de lezing Oldenbarnevelt en familie, een bewogen geschiedenis, gaat Arnout van Cruyningen in op (voor-)ouders, broers, zussen, echtgenote en kinderen van Johan van Oldenbarnevelt. Carrièremaker Johan stelde zijn voorouders zo voornaam mogelijk voor en zijn nageslacht wilde hij tot nog grotere hoogten opstuwen. Maar zijn familie werkte niet erg mee. Over bijna iedereen viel wel iets lelijks te zeggen. De tegenstanders van Oldenbarnevelt deden dat dan ook uitbundig en weinig subtiel, in talrijke pamfletten.      

Arnout J.P.H. van Cruyningen (Kloetinge (Zeeland), 1960) studeerde Geschiedenis aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. Drs. Arnout van Cruyningen is gespecialiseerd in dynastieke historie en heeft onder meer diverse boeken over het Huis Oranje-Nassau en de vaderlandse geschiedenis gepubliceerd.

Vierhonderd jaar na zijn dood schrijft Arnout van Cruyningen in ‘Johan van Oldenbarnevelt’ over deze intrigerende staatsman en zijn rol bij het ontstaan van de Republiek.
Eerder verscheen van Arnout van Cruyningen het boek ‘De Opstand 1568-1648’ dat lovende recensies kreeg.

Praktische informatie
Datum: zondag 2 juni
Tijd: 13.30 - 14.30 uur
Aanmelden: aanmelden is noodzakelijk via info@museumflehite.nl
Kosten: de lezing is gratis bij museumbezoek

 

 

  • Lezing: Jan Francken, dienaar van Van Oldenbarnevelt

    Op maandag 7 oktober 2019 geeft senior-collectiebeheerder Dirk Steenbeek een lezing over Jan Francken, de dienaar van Johan van Oldenbarnevelt. De lezing is gratis bij museumbezoek. lees meer

  • Enthousiaste toezichthouders gezocht

    Museum Flehite zoekt op korte termijn enthousiaste vrijwilligers die toezicht willen houden in de tentoonstellingen van Museum Flehite. lees meer

  • Rondleidingen Oude meesters van Vozyakov

    Museum Flehite presenteert Oude Meesters uit de Collectie Vozyakov. De selectie uit de omvangrijke collectie van de gepassioneerde verzamelaar biedt inzicht in ruim drie eeuwen Europese kunstgeschiedenis. Onze rondleiders gaan dieper in op de verhalen en de symbolieken achter de werken uit de veelzijdige verzameling van Igor Vozyakov. Donderdag 18 juli, 8 augustus, 12 september, 3 oktober 15.00 – 16.00 uur lees meer