Stadsbijeenkomst Johan van Oldenbarnevelt

Maandag 13 mei 2019 is de 400e sterfdag van Johan van Oldenbarnevelt. Reden voor Amersfoort, geboortestad van deze belangrijke staatsman, om hem op deze historische dag te herdenken met o.a. muziek, diverse sprekers en een boekpresentatie.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor genodigden staat het volgende op het programma: 

Ontvangst met koffie en thee 

Opening met Musick's Monument
Musick's Monument bestaat uit sopraan Paula Bär-Giese, mezzo-sopraan Maria den Hertog en luitist Hans Meijer. Het trio heeft een concertprogramma rondom het thema Johan van Oldenbarnevelt. Bij de herdenking zullen zij enkele liederen zingen uit de Valerius Gedenck-clanck: een liederenboek uit de zeventiende eeuw, waarin belangrijke Nederlandse gebeurtenissen worden bezongen. Zo ook de geschiedenis rond Johan van Oldenbarnevelt.

Woord van welkom door Ina Loovers
Ina Loovers is directeur van Archief Eemland en voorzitter van de regiegroep Johan van Oldenbarnevelt 2019.

Opening door Burgemeester Lucas Bolsius

Voordracht gedicht
De Amersfoortse stadsdichter Jacques de Waart schreef een gedicht over Johan van Oldenbarnevelt. 

Oldenbarnevelt, leidinggeven aan een nieuw land
De loopbaan van Johan van Oldenbarnevelt viel samen met de oprichtingsjaren van Nederland. Dat vergde een bijzonder soort politieke stuurmanskunst, waarin hij zeer bedreven was. Welke kwaliteiten waren dat? En waarom liep het dan toch verkeerd af?
Maarten Prak is sinds 1992 hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast was hij jarenlang gastconservator van het Rijksmuseum en adviseur van de televisieseries De Gouden Eeuw (2012) en 80 Jaar Oorlog (2018).

De herontdekking van Van Oldenbarnevelt
Bijdrage van Ronald van Raak, Van Raak is historicus, filosoof en lid van de Tweede Kamer. Hij spant zich in om onderzoek te laten doen naar de verblijfplaats van de resten van Johan van Oldenbarnevelt

Johan van Oldenbarnevelt - vormgever van de republiek
In Loovers interviewt Jan Niessen, gids bij het Gilde in Amersfoort en auteur van de kersverse publicatie 'Johan van Oldenbarnevelt - vormgever van de republiek'  In dit rijk geïllustreerde boek wordt beeldend verteld over het ontstaan van de onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden verteld, waarvan Johan van Oldenbarnevelt vormgever en eerste regisseur was.  

12:00 - 13.00 uur: Lunchbuffet, napraten en boekenstand

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst worden enkele filmpjes vertoond over initiatieven in de stad rond Johan van Oldenbarnevelt. Deze filmpjes werden gemaakt door studenten van de mediaopleidng van ROC Midden Nederland. 

Kroniek
Na afloop van de bijeenkomst krijgen alle deelnemers het themanummer Johan van Oldenbarnevelt mee naar huis, uitgegeven door de Oudheidkundige Vereniging Flehite.


14.15 uur: Stadswandeling Johan van Oldenbarnevelt o.l.v. het Gilde. 
Het Gilde Amersfoort ontwikkelde een themawandeling door de binnenstad die langs plekken voert die herinneren aan Johan van Oldenbarnevelt. Op maandag 13 mei start deze wandeling vanaf de Onze Lieve Vrouwe Toren.

  • Museum Flehite extra open tijdens Koningsdag

    Amersfoort is dit jaar het landelijke middelpunt van Koningsdag, aangezien koning Willem Alexander op 27 april zijn verjaardag viert in de Keistad. Museum Flehite is die dag daarom extra geopend van 11.00 tot 17.00 uur. lees meer

  • Lezing: De zaak Oldenbarnevelt

    Op zaterdag 25 mei om 13.30 uur organiseert Museum Flehite lezing 'De zaak Oldenbarnevelt'. Spreker is Wilfried Uitterhoeve, auteur van het gelijknamige boek dat onlangs is verschenen en lovende recensies ontving. lees meer

  • Museum Flehite in Holland van Boven

    Het televisieprogramma 'Holland van Boven' op SBS6 vertoonde onlangs opnames van Museum Flehite. Ook directeur Onno Maurer kwam aan het woord in de uitzending. lees meer