Johan & Maurits - Van vriend tot vijand

In 2019 is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt ter dood werd veroordeeld. Van Oldenbarnevelt, grondlegger van het huidige democratische Nederland, werd in Amersfoort geboren. Reden voor Museum Flehite om aandacht te besteden aan deze bijzondere inwoner.

Aan de hand van het koningsdrama dat zich destijds heeft afgespeeld tussen Van Oldenbarnevelt en Prins Maurits krijgen bezoekers een beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse rechtstaat zoals we die nu nog kennen. Maar ook inzicht in een menselijk drama: hoe kon het dat het gouden duo Johan en Maurits, de één rasbestuurder, de ander een groot militair talent, na jaren van succes lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan?

In de expositie is onder meer het zwaard te zien waarmee Johan van Oldenbarnevelt werd onthoofd en het authentieke dagboek van zijn dienaar Jan Francken, die verslag heeft gedaan van de laatste maanden van zijn meester in gevangenschap.

 

Historische installatie

Naast de expositie met historische objecten en schilderijen presenteert Museum Flehite een historische installatie.  Hierin wordt het verhaal van Johan en Maurits op expressieve  wijze tot leven gebracht.  Als bezoeker sta je er midden in en komt de geschiedenis van alle kanten in beeld, geluid en objecten op je af.  Stephanie Louwrier, actrice met Amersfoortse roots, neemt je als meeslepend verteller mee door een verhaal, dat begint als een successtory, maar  dat uitmondt in een machtsstrijd met dodelijk afloop.

De installatie kwam tot stand met steun van Gemeente Amersfoort, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F.Hein fonds, Sociaal Cultureel fonds De Amersfoortse en VSB fonds.

Lezingen

Op diverse data organiseert Museum Flehite lezingen over Johan van Oldenbarnevelt. De eerstvolgende lezingen zijn in samenwerking met Volksuniversiteit Amersfoort en vinden plaats op maandag 16 september en maandag 4 november 2019. Spreker is Jan Niessen, auteur van de publicatie Johan van Oldenbarnevelt - vormgever van de republiek. Aanmelden en betaling verloopt via Volksuniversiteit Amersfoort.

Stadswandeling Op zoek naar Oldenbarnevelt

U kunt uw bezoek aan de tentoonstelling Johan & Maurits heel goed combineren met een themawandeling over Van Oldenbarnevelt door de binnenstad van Amersfoort. De wandeling voert langs plekken die herinneren aan de jeugd van de staatsman. De rondleiding wordt iedere zondag door het Gilde aangeboden, maar is op aanvraag ook op andere dagen en tijdstippen mogelijk. Meer informatie via het Gilde

Kinderstadswandeling met Abe de Verteller

Wie was Johan van Oldenbarnevelt? En waarom kreeg hij ruzie met Prins Maurits?
Speciaal voor kinderen en hun (groot-)ouders biedt Abe de verhalenverteller in samenwekring met Museum Flehite een familiewandeling over misschien wel de beroemdste historische inwoner van Amersfoort. Lopend door de oude binnenstad ga je op zoek naar de plaatsen die herinneren aan het leven van Johan.
De eerstvolgende wandeling is op dinsdag 22 oktober 2019. Meer informatie en aanmelden.

Mirakels Amersfoort

In de kerstvakantie, van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020 is Museum Flehite onderdeel van Mirakels Amersfoort. Een leuk, spannend én leerzaam famielie-uitje door het centrum van de stad. Dit jaar staat Mirakels in het teken van Johan van Oldenbarnevelt.  

Stadsprogramma 

Het initiatief om Johan van Oldenbarnevelt te herdenken wordt breed gedragen in de Amersfoortse samenleving. Meer dan dertig organisaties hebben aangegeven te willen aanhaken aan het herdenkingsjaar. Dit resulteert in een uitgebreid stadsprogramma in 2019 met o.a. een theatervoorstelling, diverse themawandelingen, lezingen, themarondvaarten en exposities. 

Wil je meer informatie over het Stadspgrogramma Johan van Oldenbarnevelt? Abonneer je dan op de maandelijkse nieuwsbrief.

Of kijk op de website www.jvo2019.nl

In de media

Flehite beschouwt Van Oldenbarnevelt in bijzondere presentatie: was nou Johan of Maurits goed? (AD/AC 16 sept. 2019)

  • Net nieuw: historische installatie over Johan en Maurits

    Neem plaats in de nieuwe historische installatie in Museum Flehite. Afgezonderd in een sfeervolle ruimte, omgeven door beeld, geluid en historische objecten, komt de geschiedenis van alle kanten op je af. Stephanie Louwrier, actrice met Amersfoortse roots, neemt je als meeslepend verteller mee door een verhaal, dat begint als een successtory, maar dat uitmondt in een machtsstrijd met dodelijke afloop. lees meer

  • Herfstvakantie: Op reis met L'hoëst

    Laat je net als vele kunstenaars inspireren door je reisjes en maak een bont schilderij. De Amersfoortse expressionist Engelbert L’hoëst trok graag naar Frankrijk en Spanje vanwege het speciale zonlicht. Wat vond jij mooi tijdens je vakantie? Maak met dikke verf en een paletmes een mooi schilderij. lees meer

  • Stem op uw favoriete kunstwerk

    Hoe kunnen we het erfgoed van de beroemde 17e eeuwse  Amersfoortse kunstenaar Caspar van Wittel verankeren in de binnenstad? Gemeente Amersfoort stelde deze vraag aan kunstenaars en designers. De ontwerpen zijn gebaseerd op de camera obscura, een instrument dat Van Wittel waarschijnlijk regelmatig gebruikte. T/m 30 oktober kunt u onder aan deze pagina een stem uitbrengen op het ontwerp dat u graag terugziet op het terras van Museum Flehite. lees meer