Johan & Maurits - van vriend tot vijand

In 2019 is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt ter dood werd veroordeeld. Van Oldenbarnevelt, grondlegger van het huidige democratische Nederland, werd in Amersfoort geboren. Reden voor Museum Flehite om aandacht te besteden aan deze bijzondere inwoner.

Aan de hand van het koningsdrama dat zich destijds heeft afgespeeld tussen Van Oldenbarnevelt en Prins Maurits krijgen bezoekers een beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse rechtstaat zoals we die nu nog kennen. Maar ook inzicht in een menselijk drama: hoe kon het dat het gouden duo Johan en Maurits, de één rasbestuurder, de ander een groot militair talent, na jaren van succes lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan?

Lezingen 
Op diverse data organiseert Museum Flehite lezingen over Johan van Oldenbarnevelt. Deze lezingen zijn gratis bij museumbezoek. Het aantal plaatsen is beperkt, dus vooraf aanmelden is noodzakelijk.
Zaterdag 25 mei: De zaak Oldenbarnevelt - door Wilfried Uitterhoeve.
Zondag 2 juni: Oldenbarnevelt en familie, een bewogen geschiedenis - door Arnout van Cruyningen

Stadswandeling Op zoek naar Oldenbarnevelt
U kunt uw bezoek aan de tentoonstelling Johan & Maurits heel goed combineren met een themawandeling over Van Oldenbarnevelt door de binnenstad van Amersfoort. De wandeling voert langs plekken die herinneren aan de jeugd van de staatsman. De rondleiding wordt iedere zondag door het Gilde aangeboden, maar is op aanvraag ook op andere dagen en tijdstippen mogelijk. Meer informatie via het Gilde

Kinderstadswandeling met Abe de Verteller
Wie was Johan van Oldenbarnevelt? En waarom kreeg hij ruzie met Prins Maurits?
Speciaal voor kinderen en hun (groot-)ouders biedt Abe de verhalenverteller in samenwekring met Museum Flehite een familiewandeling over misschien wel de beroemdste historische inwoner van Amersfoort. Lopend door de oude binnenstad ga je op zoek naar de plaatsen die herinneren aan het leven van Johan.
De eerste wandeling is op zaterdag 18 mei 2019. Meer informatie en aanmelden.

Oldenbarneveltsteegdiner
In het hartje van de Amersfoortse binnenstad, tussen de Kortegracht en Valkestraat, ligt de Oldenbarneveltsteeg. Deze vermeende geboorteplek van de kleine Johan vormt op 24, 25 en 26 mei het decor van een interactief theaterdiner. Er is plaats voor ca. 60 mensen die in de steeg aan lange tafels genieten van een diner. Onderwijl verschijnt een historische figuur uit de tijd van Van Oldenbarnevelt ten tonele en komt de geschiedenis van Johan tot leven.
Tijd: 18.00 uur
Kosten: 24,- (exclusief drankjes)
Aanmelden: info@wintervreugde.nl 

Breed gedragen initiatief
Het initiatief om Johan van Oldenbarnevelt te herdenken wordt breed gedragen in de Amersfoortse samenleving. Meer dan dertig organisaties hebben aangegeven te willen aanhaken aan het herdenkingsjaar. Dit resulteert in een uitgebreid stadsprogramma in 2019 met o.a. een theatervoorstelling, diverse themawandelingen, lezingen, themarondvaarten en exposities. 

Wil je meer informatie over het Stadspgrogramma Johan van Oldenbarnevelt? Abonneer je dan op de maandelijkse nieuwsbrief.

Of kijk op de website www.jvo2019.nl

 

 

  • Verwacht 22 juni -13 okt: Collectie Vozyakov - Oude meesters

    In relatie tot themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’ in 2019, presenteert Museum Flehite de fascinerende verzameling oude meesters uit de indrukwekkende kunstcollectie van Igor Vozyakov. De tentoonstelling 'Collectie Vozyakov - Oude meesters' geeft een goed beeld van de invloed van de Italiaanse en Duitse meesters op de Nederlandse en Vlaamse kunst. lees meer

  • Op ontdekkingsreis met kunstenaar Uwe Poth

    Leer Uwe Poth en zijn werk nader kennen en ga ook zelf met potlood en papier aan de slag in een unieke wandeling met de kunstenaar door de prachtige historische binnenstad van Amersfoort. Er is een extra workshop gepland op vrijdag 24 mei 2019. lees meer

  • Originele dagboek van laatste maanden Johan van Oldenbarnevelt na 200 jaar opgedoken

    Op de 400e sterfdag van Johan van Oldenbarnevelt, maandag 13 mei, wordt na eeuwenlange anonimiteit, in Museum Flehite het originele relaas over de laatste maanden van de landsadvocaat, getoond. Het verslag, opgetekend door de dienaar van Van Oldenbarnevelt, Jan Francken, is al die tijd bewaard gebleven in particuliere boekenkasten, maar vanaf heden zichtbaar voor publiek. Het authentieke handschrift is t/m 5 januari 2020 te zien in Amersfoort. lees meer