Schenking

Niewegs Ouder Paar (1924) is voorgoed in thuisstad Amersfoort. Kunstverzamelaar Els Blokker schenkt het olieverf schilderij Ouder Paar aan Museum Flehite.

De Collectie Nardinc, de privécollectie van Els en Jaap Blokker, werd eerder dit jaar geschonken aan Singer Laren. Het ouder echtpaar dat Jakob Nieweg (1877 – 1955) schilderde valt hierbuiten, want het was sinds 2002 in bruikleen bij het Amersfoortse museum, naar aanleiding van de tentoonstelling over Jakob Nieweg.

Directeur Onno Maurer: “We zijn heel blij met dit fraaie schilderij en zijn mevrouw Blokker zeer dankbaar voor deze schenking. We delen dit schilderij graag met onze bezoekers, het is dan ook meestal in onze tentoonstelling te zien.” 

Jakob Nieweg
In 1914 verwisselde predikant Jakob Nieweg  de kansel voor palet en penseel en werd kunstschilder. Veel van Niewegs kleurrijke landschappen, bloemen en fruitbomen zijn op te vatten als een ode aan de natuur. Hij vervaardigde ook vele portretten, diverse soorten stillevens en stadsgezichten. Lange tijd vormde het werk van Vincent van Gogh een grote bron van inspiratie voor Nieweg.

Ouder paar
Nieweg woonde lange tijd in Amersfoort en heeft daar ongetwijfeld het oude paar gezien. Gezien de kleding waren het mensen uit de arbeidersklasse, met doorleefde gezichten. Nieweg portretteerde graag zulke oude mensen, een thema dat tegenwoordig opnieuw in de belangstelling staat.

Nu te zien in de tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter
Nog tot en met 23 september is het Ouder Paar van Nieweg  te zien in de tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter. De expositie toont werken van Amersfoortse kunstenaars die zich lieten inspireren door de natuur.

 

  • Rondleiding Salon '18

    Woensdag 12 december - Maak kennis met actuele Amersfoortse en Utrechtse kunst tijdens een rondleiding in Salon '18. lees meer

  • Walking with Chairs

    Op zondag 25 november vindt in Amersfoort de performance ‘Walking with Chairs’ plaats. U kunt zelf onderdeel zijn van dit project van kunstenaar Ienke Kastelein. Haar werk is ook te zien in 'Salon '18. - Er is nog plek voor 4 personen. lees meer

  • Leerlingen in gesprek met kunstenaar

    Leerlingen van het voortgezet onderwijs gaan in Salon '18/ Amersfoort - Utrecht in gesprek met kunstenaars over het creatieve proces. lees meer