In memoriam Armando

Tot ons verdriet vernamen wij dat veelzijdig kunstenaar Armando (1929-2018) afgelopen zondag is overleden. Hij is 88 jaar geworden.

Een bijzondere band met Amersfoort
Zijn jeugd bracht hij door in Amersfoort. In 1941 ontdekte hij als kind dat in het bos vlakbij ineens een doorgangskamp voor gearresteerde verzetsmensen stond: Kamp Amersfoort. Dat maakte diepe indruk. In zijn latere schilderijen, beelden en boeken sprak hij vaak over Het schuldig landschap, de natuur die zo maar toeliet dat mensen elkaar daar de vreselijkste dingen aandeden. De schilderijen en prenten uit die periode zijn somber, vol grijs en zwart, zoals Waldinneres (1986). Het gebruik van grijs symboliseerde Armando’s opvatting dat de werkelijkheid niet zwartwit, maar genuanceerd (in ‘grijzen’) moet worden ervaren. Later ging Armando in kleur werken en ontstond Blaue Landschaft (2005).

Armandomuseum
In de periode 1999-2007 was in Amersfoort ook het Armandomuseum gevestigd, in de Elleboogkerk. Toen deze afbrandde gingen bijna alle daar geëxposeerde kunstwerken verloren. Waldinneres kwam er echter tamelijk ongeschonden door.

Expositie Armando tot Mondriaan tot Wolter
Waldinneres, Blaue Landschaft en een aantal andere kunstwerken van Armando zijn nog tot en met 23 september te zien in de tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter.